Hlavní obsah

Nové expozice ve Zlíně viděly 1. května stovky lidí

Novinky, Dana Lipovská

První májový den se ve Zlíně stovky lidí vypravily do 14. budovy v bývalém Baťovském areálu. Důvod byl jasný. Veřejnosti se poprvé otevřel 14|15 BAŤŮV INSTITUT a především nové expozice Muzea jihovýchodní Moravy a Krajské galerie výtvarného umění. Zájem návštěvníků byl velký.

Foto: Jana Kovářová
Článek

Téměř tisícovka lidí se během celého dne doslova kochala novými expozicemi. Ta muzejní lákala především rodiny s dětmi, galerijní zase milovníky umění. Na své si ale přišli všichni příchozí. A někteří přímo na místě přehodnocovali rozhodnutí jít pouze do jedné expozice.

„Původně jsme chtěli jít pouze do muzea, ale když jsme o patro níž viděli za sklem prostory galerie, rozhodli jsme se koupit si lístky i tam," řekla jedna z návštěvnic.

Další příchozí konstatoval, že Zlín má konečně muzejní a galerijní expozice na evropské úrovni. Návštěvníci rovněž ocenili tzv. píchačky, které si mohli v muzejní expozici orazit nebo možnost sestavit si baťovský domek z papíru. Kdo měl chuť na kávu, mohl si ji zdarma dát ve foyer 14. budovy, kde nabízela několik druhů káv společnost Caffé 19. jamky, s. r. o.

Ve stálé expozici muzea nazvané Princip Baťa – dnes fantazie, zítra skutečnost je kromě části věnované rodině Baťů a jejího vlivu na rozvoj Zlína k vidění také expozice Moderní cestovatelství, dále Filmový kabinet týkající se historie filmu ve Zlíně či rozsáhlá sbírka historické obuvi a obuvnických strojů. Ve stálé expozici galerie s názvem Prostor Zlín/Řády vidění zase mohou návštěvníci obdivovat díla takových umělců jako je Alfons Mucha, Jan Zrzavý nebo Bohumil Kubišta. Nechybí ani exponáty zaměřené na moderní design a typickou architekturu Zlína.

Ředitelka 14|15 BAŤOVA INSTITUTU Lenka Struhárová Jančaříková je s prvním návštěvním dnem více než spokojená. „Až na drobnosti, které jsme řešili přímo na místě, vše dopadlo výborně. Návštěvníci si kromě expozic pochvalovali i kávu zdarma, pokladny fungovaly bezchybně, netvořily se žádné velké fronty. A přišla spousta lidí. Co víc si můžeme přát,“ řekla s úsměvem ředitelka.

Teď už budou expozice Krajské galerie výtvarného umění a Muzea jihovýchodní Moravy otevřeny ve standardním režimu. V pondělí zavřeno, v úterý a středu otevřeno v čase 10 – 18 hodin, ve čtvrtek 10 – 20 hodin a v pátek až neděli v čase 10 – 18 hodin. Vstupné je možné si rezervovat elektronicky přes internet přímo na stránkách www.14-15.cz, rovněž telefonicky, a to na čísle 573 032 111, nebo přímo osobně v recepci 14. budovy ve Zlíně.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám