Hlavní obsah

Nové endoskopy na Interním oddělení Krajské nemocnice T. Bati zkvalitní vyšetření

Novinky, Dana Lipovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně zakoupila dvě nové endoskopické věže s příslušenstvím za necelých pět miliónů korun. Jedná se o nejmodernější generaci přístrojů, která umožňuje mnohem přesnější hodnocení stavu pacienta.

Foto: Adéla Čuříková
Článek

Endoskopie je vyšetřovací metoda, která umožňuje vyšetření některých orgánů pomocí ohebných přístrojů s optikou. V zažívacím traktu slouží ke zjištění nebo vyloučení patologických změn sliznice a odběru vzorků z ní.

„Používá se například při podezření na záněty, nádory nebo vředy, umožňuje i léčbu některých stavů jako je zástava krvácení, odstranění polypů nebo menších nádorů. Vyšetřit jsme schopni, kromě tenkého střeva, celý zažívací trakt,” uvedl interní lékař Krajské nemocnice T. Bati MUDr. Vladimír Kojecký.

Nová technika umožňuje také tzv. virtuální chromoendoskopii, která zpřesňuje diagnostiku – například při podezření na nádory. Endoskopické sondy jsou navíc tenčí než ty předchozí. To zlepšuje toleranci vyšetření a je šetrnější k samotnému pacientovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám