Hlavní obsah

Nová turistická trasa Moravského krasu: osm březinských zastavení

Novinky, Martin Habáň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm březinských zastavení je nová a velice zajímavá turistická trasa v Moravském krasu.

Foto: Martin Habáň

Jeskyně Výpustek

Článek

Kolem obce Březina, které leží na hranicích Moravského krasu, je nádherná příroda. Dobrovolní hasiči a místostarostka Soňa Čermáková se rozhodli, že jak místním občanům, tak především turistům ukáží to, co se možná běžně přehlíží. 

Vznikla tak turisticky značená stezka, která vás na osmi místech zastaví u dřevěných informačních cedulí, kde si přečtete zajímavé informace o daném místě, okolní přírodě, pamětihodnostech a přírodních jevech.

Kromě toho si u cedulí můžete posedět na příjemných dřevěných lavičkách, dát si malou svačinu či klidně velký oběd u stolů, kterou jsou také součástí posezení. Posíleni pak můžete vyrazit vstříc dalšímu březinskému zastavení. Zarazí vás však pravděpodobně jedna věc a to, že na mapě, která je vždy součástí informační tabule, můžete oněch zastavení najít ne osm, ale devět.

Nultým (či devátým) zastavením je totiž Jeskyně Výpustek patřící mezi nejvýznamnější jeskynní systémy Moravského krasu. Jeskyně Výpustek je připravena v nově instalované expozici seznámit návštěvníky se svou dlouhou, bohatou a mnohdy pohnutou historií celoročně. Při prohlídce není opomenuta ani doba nedávno minulá, kdy byla jeskyně využívána armádami. 

Na dalších informačních tabulích se dozvíte o další jeskyni v katastru obce Březina, o jeskyni zvané Malý lesík, projdete se Farskými loukami, navštívíte obecní les U buku, malou zvířecí farmu zvanou Kozinec, dozvíte se o těžbě vápna na Březinsku a Ochozsku nebo si u zastavení zvané Parčík přečtete o smutné historii naší obce spojené s velkým požárem v roce 1901.

Na webových stránkách obce www.obec-brezina.cz najdete mimo jiné přehlednou mapu 8 březinských zastavení či ukázku jednotlivých informačních tabulí, ale také další turistické cíle, které v naší obci a okolí můžete navštívit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám