Hlavní obsah

Nová továrna na výrobu vysokozdvižných vozíků u Stříbra otevřela brány

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mnoho z nás kupujících si ani neuvědomuje, že bez vysokozdvižných vozíků již svět obchodu nemůže existovat. I proto se v úterý otevřela nová továrna na výrobu těchto důmyslných strojů.

Foto: Jiří Cysař

Slavnostní otevření

Článek

Společnost KION Group slavnostně otevřela svůj nejmodernější závod v Panattoni Parku v Ostrově u Stříbra. Druhý největší světový výrobce vysokozdvižných vozíků a skladové techniky vybavil novou produkční halu digitálně propojenými systémy a vytvořil tzv. chytrou továrnu.

Závod KION Stříbro zatím vyrábí tzv. retraky značky Linde. Výrobu zahájil na začátku letošního ledna, tedy nedlouho po prvním výročí slavnostního položení základního kamene v listopadu 2014. Výrobní kapacita závodu dosahuje 12 000 vozíků za rok. V současnosti zde pracuje kolem 150 lidí. Společnost KION Group investovala do vybavení budovy asi 14 miliónů eur (téměř 400 miliónů korun). Hala se rozkládá na ploše o rozloze přibližně 24 000 metrů čtverečních. 

Při prohlídce si trochu připadáme v jiném světě - čisto a klid. Tak si nikdo nepředstavuje místo, kde se svařuje, vrtá a brousí. Naprostý pořádek a organizace práce na vysoké úrovni. Zásoby přiváží z regálového zakladače vozík a to přímo k výrobní lince. A z výroby věží přijíždí hotové výrobky k montáži. Věže vozíků se zde vyrábí od samého začátku, kdy do linky vstoupí ocelový profil, až po kompletní srdce vysokozdvižného vozíku - věž. Věž může dosahovat až 13 metrů podle typu finálního vozíku.

Vrtání, otryskávání, broušení a kompletace - také to se zdě dělá. Další části se přiváží s jiných výrobních závodů. Následuje finální montáž vysokozdvižných vozíků.

Každý vozík má svou specifikaci, a tak se v podstatě jedná o unikát. Některý má kabinu uzavřenou, další jen bezpečnostní rám. Jiný místo drátěné ochrany na vršku kabiny umístěné pevnostní sklo. A další třeba vytápění do mrazících skladů.

Závod v Ostrově u Stříbra je již třetím závodem společnosti KION Group v České republice. Linde Pohony (LiPo) vyrábí řídicí nápravy a elektrické a hydrostatické pohonné nápravy pro KION Group v Českém Krumlově. JULI, společný podnik KION Group nedaleko Brna, vyrábí elektrické motory. Dohromady dnes pracuje na těchto třech místech 1200 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám