Hlavní obsah

Nová sbírka básní nymburské autorky Ave Aburh

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Básníci už dávno přišli o iluze, že se o jejich tvorbu budou nakladatelé přetahovat. V nepřeberném množství vycházejících knih je poezie stále na okraji. Proto se mnozí „veršotepci“, tak, jak už to dělaly celé generace jejich předchůdců, uchylují k vydávání svých básní vlastním nákladem.

Foto: Jan Řehounek

Autorka a její kniha

Článek

Nymburská básnířka Eva Hrubá, uměleckým jménem Ave Aburh (což je podoba jména ve zpětném čtení), není žádná začátečnice, má na kontě již čtrnáct básnických sbírek, je zastoupena v řadě básnických almanachů, některé její texty byly uvedeny i v dramatické formě. Přesto i ona byla nucena vydat si svoji nejnovější knihu vlastním nákladem.

Takový počin nebyl vůbec jednoduchý, především z finančního hlediska. I když se autorce podařilo získat pár sponzorů (kdeže jsou mecenáši, kteří by básníky podporovali!), musela jistě do vydání vložit z vlastní kasičky značnou částku, neboť kniha o 350 stranách má skutečně reprezentativní podobu. Přesto nepropadá beznaději a dál píše „pro vzteky těch, co nepíší“.

Sbírka má název Bezbřehá závrať, a jak autorka říká ve stejnojmenné básni, „je to jen poznávání sebe sama“. Absolutní většina básní odpovídá tomuto „mottu“. Jsou totiž velice osobní, básnířka jimi dává čtenáři nahlédnout nejen do svého nejintimnějšího světa, ale i do své citlivé duše.

Vrací se do dětství, potkává se s lidmi i sama se sebou, hledá mosty ke spojení s bližními ale i k překlenutí myšlenek. Nechává se ale i unášet poetikou všedních věcí a každodenního života. Přesně tak, jak to vyjadřuje v samém závěru sbírky: Psát není nic jiného, než se pokusit najít život ve slovech.

Kniha je ovšem sličná nejen v obsahu, ale i ve formě. Eva klade velký důraz i na vizualizaci textu a jeho grafickou podobu. A kromě toho opatřila knihu i vlastními ilustracemi – úžasnými barevnými fotografiemi, které získávají počítačovým zpracováním plnohodnotnou kvalitu poezie v obrazech.

Kniha Ave Aburh Bezbřehá závrať si jistě zaslouží pozornost čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám