Hlavní obsah

Nová radnice v Ostravě otevřela dveře veřejnosti a pozvala ji na prohlídku

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradičně vždy 28. října otevře dveře a zpřístupní své místnosti a zákoutí Nová radnice v Ostravě. Sídlí tu Magistrát města Ostravy. Stalo se tak i v neděli 28. října, v den státního svátku.

Foto: Josef Zajíc

Den otevřených dveří Nové ranice v Ostravě. 28.10.2012

Článek

Před radnicí se nachází Prokešovo náměstí. Toto náměstí prošlo zajímavou historií svých názvů. Po vybudování největší a nejrozsáhlejší radnice v ČSR v roce 1930 se náměstí jmenovalo Jana Prokeše. V roce 1939 náměstí Adolfa Hitlera, v roce 1945 Stalinovo náměstí, v roce 1961 Náměstí VŘSR a v roce 1989 se vrátilo k pojmenování Prokešovo náměstí.

V neděli se na náměstí uskutečnily ukázky techniky Hasičského záchranného sboru, Policie ČR, Městské policie Ostrava a Zdravotní záchranné služby. Po příchodu do vstupní haly se návštěvníků ujal průvodce a provedl skupinu po zákoutích, zajímavých místnostech, kam se občan v jiných dnech nedostane.

První zastávka byla v místech pod věží. Věž byla postavena z oceli. Je vysoká 85 metrů. Vyhlídková terasa je ve výšce 73 metry. Pod vyhlídkovou terasou jsou na všech čtyřech stranách instalovány hodiny, jejichž ručička měří 175 cm. Na věž se z náměstí může  návštěvník ve výjimečných případech dostat po 429 schodech, nebo běžně rychlovýtahem.

Prohlídka pokračovala chodbami, které jsou vyzdobeny obrazy, sochami, ale také heraldickým znakem města Ostravy a znaky všech městských obvodů Ostravy. Na jedné z chodeb jsou k vidění podobizny všech primátorů města Ostravy od roku 1918. Průvodce mj. oznámil, že délka všech chodeb Nové radnice je 13 kilometrů.

Další zastávkou byla zasedací síň zastupitelstva města. Zde se výzdoba v průběhu let také měnila až do dnešní poměrně strohé podoby. Po stranách síně jsou balkóny pro veřejnost, vedle je zasklená místnost pro tiskové konference novinářů.

Velmi krásně výtvarně zpracovaná je místnost pro Radu města Ostravy. Podle průvodce zde rada zasedá vždy v úterý. Spolu s průvodcem se návštěvníci dostali do pěkně vyzdobené místnosti s kruhovým stolem. Místnost slouží pro slavnostní zasedání, přijímání zahraničních delegaci.

Procházka magistrátem byla ukončena v reprezentační místnosti primátora města Ostravy Ing. Petra Kajnara, který návštěvníkům odpověděl na jejich dotazy. Mj. se hovořilo o řešení majetkových vztahů ke sportovnímu areálu TJ Baníku Ostrava na Bazalech, o přestavbě Městského stadiónu ve Vítkovicích a o zlepšování životního prostředí v Ostravě.

Po ukončení prohlídky obdrželi návštěvníci drobné upomínkové předměty a děti bonbóny. Tečkou za prohlídkou byla vyjížďka na vrchol věže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám