Hlavní obsah

Nová publikace mapuje plzeňskou architekturu

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Plzeň vydalo publikaci o architektuře. Představuje první snahu o zmapování architektonického fondu Plzně z období více než posledních dvou staletí. Je dílem kolektivu autorů a vzniknout mohla díky finančním prostředkům z Evropské unie.

Foto: Magistrát města Plzně

Město Plzeň vydalo unikátní publikaci o architektuře.

Článek

Pro širokou veřejnost bude kniha s texty v češtině a angličtině k dispozici v knihovnách Plzeňského kraje a ve vybraných odborných knihovnách v České republice.

"Publikací chceme upozornit občany i návštěvníky na architektonické skvosty Plzně a také je zavést na místa, která jsou stranou naší pozornosti. Odvedenou práci kolektivu autorů pod vedením architekta Petra Domanického jistě ocení i odborná veřejnost," uvedl primátor Martin Baxa.

Vydaný Průvodce architekturou města od počátku 19. století do současnosti je rozdělen do dvou základních částí. První je věnována urbanistickému a architektonickému vývoji do roku 1800 a od roku 1801 až do současnosti. Druhá část obsahuje 255 hesel, která zahrnují jednotlivé stavby a soubory budov z období moderního rozvoje.

"Plzeň je dnes souborem jednotlivých pozoruhodných staveb a míst, ať už historických nebo současných. Byl bych rád, kdyby kniha napomohla většímu zájmu o tyto hodnoty a spolu s tím i rehabilitaci veřejného prostoru, který se nachází mezi těmito objekty," uvádí v úvodu publikace plzeňský architekt Petr Domanický.

Publikace je unikátní tím, že je první takovou knihou vydanou v Plzni. "Nebylo možné koncepčně ani výběrem hesel navázat na žádnou starší předlohu. Museli jsme obojí stanovit zcela nově. Stejně tak upozorňujeme na jména dalších téměř zapomenutých osobností v místní architektuře," podotkl Domanický.

Při přípravě knihy využili autoři nejnovější poznatky o vývoji města, ale i některých objektů a areálů, které zatím nebyly v mnoha případech publikovány. Kromě současných fotografií Radovana Kodery jsou zde zveřejněny unikátní historické snímky především ze sbírek Západočeského muzea, městského archivu, ale také oblastního archivu a ze sbírek soukromých.

Vydání knihy umožnily finanční prostředky z Regionálního operačního programu Jihozápad, který podpořil projekt s názvem Plzeň – výtvarná, Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám