Hlavní obsah

Nová premiéra příbramského divadla upozorní na absurdity života

Novinky, Jitka Honischová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z nejslavnějších her anglického dramatika Harolda Pintera Narozeniny uvede příbramské Divadlo Antonína Dvořáka 5. a 6. října.

Foto: Lukáš Janičina

H. Karochová, R. Tyleček, F. Müller, Monika Timková, M. Dusbaba, J. Vojta.

Článek

Zápletka se točí okolo osamělého mladíka Stanleyho, kterého ztvární herec Jiří Vojta. Stanley žije pokojně v podnájmu u starších manželů, dokud do domu nevkročí dva neznámí muži. Ti ho nutí, aby slavil narozeniny, které vůbec nemá. „Hraju takový shnilý typ člověka, který utekl před svojí minulostí, tu mu ale připomenou právě dvě nové postavy,“ řekl Vojta. 

Narozeniny jsou absurdní komedií, kterou Pinter napsal v padesátých letech minulého století. „Já osobně Harolda Pintera zbožňuju. Je to do jisté míry výzva, ale zároveň se na ní těším a těšil jsem se, ještě než jsme začali zkoušet. Měl jsem ji v hledáčku už dlouhou dobu. Proto jsem rád, že na ni konečně došlo,“ říká režisér inscenace Adam Doležal.

Nejde ani o běžný, ani o jednoduchý příběh. Poměrně jednoduchou výchozí situaci rozvíjejí překvapivě rychle paradoxní a abusurdní motivy: Divák se ocitá na neznámém místě v neznámou dobu. Tam, kde žijí lidé o samotě, naprosto nevzrušivým způsobem života, v němž se opakují jejich každodenní rituály.

Náhle jim do života přichází návštěva, která dosavadní stereotypy naruší. Je to ale dobře? Není nový život horší než ten starý? Na tuto otázku si již každý v hledišti bude muset odpovědět sám, protože v každém zřejmě děj vyvolá různé pocity a zcela jistě i otázky po smyslu absurdit našich životů.

V režii hostujícího Adama Doležala hrají Robert Tyleček, Helena Karochová, Jiří Vojta, Monika Timková, Martin Dusbaba a Filip Müller. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám