Hlavní obsah

Nová kuchyně Nemocnice Valašské Meziříčí zpříjemnila stravování pacientům i zaměstnancům

Novinky, Radka Miloševská

Nemocnice Valašské Meziříčí dokončila rekonstrukci stravovacího provozu. Investice do stavebních úprav a nových technologií si vyžádala téměř 34 miliónů korun. Zhruba 18 milióny se na akci podílelo město Valašské Meziříčí, které je majitelem budov nemocnice.

Foto: Radka Miloševská

Stravovací provoz je schopen produkovat až 450 porcí jídel během jedné směny.

Článek

„Nový systém výroby, rozdělování a expedice stravy zvyšuje komfort i hygienickou úroveň stravování pacientů. Díky rekonstrukci stravovacího provozu je nyní zajištěna vysoká kvalita jídel. Jsem přesvědčen, že nový stravovací provoz přispěje k většímu pohodlí pacientů a že spokojeni budou lékaři, sestry a ostatní zaměstnanci nemocnice,“ řekl předseda představenstva Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Martin Hrabovský. 

Hlavním důvodem kompletní rekonstrukce byl fakt, že stravovací provoz nevyhovoval potřebám jak technologickým, tak i hygienickým a gastro-technologie byla zastaralá. Kuchyně od svého otevření v 70. letech procházela jen menšími opravami, například výměnou jednotlivých dosluhujících dílů.

„Díky šestiměsíční rekonstrukci došlo k optimalizaci skladovacích ploch, včetně ploch pro instalaci technologie pro plnění a mytí tabletů na stravu. Zatímco dosud tvořila varnu jedna místnost, nyní došlo k rozdělení na několik menších, stavebně oddělených prostor. Byla zde nainstalována kompletně nová vzduchotechnika a přípravny stravy byly vybaveny novým nerezovým nábytkem, chladící technikou a stroji pro dynamickou přípravu surovin,“ sdělil MUDr. Hrabovský.

Pacienti na novém stravovacím provozu nejvíce ocení zlepšení podávané stravy na jednotlivých odděleních. Již odpadá několikastupňové rozdělování stravy z várnic, které se rozvážely ručně z kuchyně stravovacího provozu na jednotlivá oddělení, kde musel následně personál oddělení opětovně rozdělovat porce pacientům podle zadaných nahlášených diet.  

Nyní pacienti dostávají na stůl přímo již tabletový set, který byl uzavřen a expedován přímo z varny stravovacího provozu nemocnice. Tabletový systém se pro pacienty skládá z dolního a horního dílu, v kterých je plastové nádobí. V nich jsou vloženy další díly – talíř, miska na polévku, miska na kompot, příbor a kartička s vyznačenou dietou. Podle nahlášených diet tak personál oddělení roznese přímo pacientovi tablet bez nutnosti do stravy již jakkoliv zasahovat.

Tablet je vyroben z plastu a izolačního materiálu, který zaručuje donášku stravy k jednotlivým klientům při zachování kvality a teploty podávaného pokrmu. Stravovací provoz je schopen produkovat až 450 porcí jídel během jedné směny. To plně pokryje denní potřebu nemocnice, která je zhruba 320 klasických jídel, 60 diabetických a 70 dietních. Zaměstnanci pak pozitivně hodnotí novou jídelnu s kapacitou 60 osob. 

„Meziříčská nemocnice patří ve Zlínském kraji mezi významné poskytovatele lékařské péče. Poskytuje zdravotní služby nejen obyvatelům Valašského Meziříčí, ale také dalším jednatřiceti městům a obcím. Investice do stravovacího provozu je bezesporu krokem, který přispěje k většímu komfortu pacientů. Naši snahou je vytvořit pro pacienty příjemné prostředí. Jsem rád, že nově zrekonstruovaná kuchyň zpříjemní pobyt v nemocnici nejen pacientům, ale i lékařům a dalšímu personálu,“ uvedl starosta města Valašské Meziříčí Robert Stržínek.

Reklama

Výběr článků

Načítám