Hlavní obsah

Nová galerie Žerotínského zámku ožije jídlem a pitím v lidové písni

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum Novojičínska připravilo na čtvrtek 11. října ke svému 125. výročí folklórní pořad o ovoci, zelenině a plodinách v lašských a valašských lidových písních. Místem konání tematického pořadu s názvem Já mám doma trnku, který začne v 17.00 hodin, je Nová galerie Žerotínského zámku v Novém Jičíně.

Foto: Vladan Jílek

Já mám doma trnku

Článek

Lidová píseň je bezedná pokladnice života našich předků, kteří do ní pečlivě ukládali vše, co utvářelo jejich životy od kolébky až po smrt. Své radosti, starosti i zkušenosti. Proto se dnes nemůžeme divit, že velká část lidových písní je logicky věnována právě dobrému jídlu, pití a plodinám, z nichž se vše připravovalo.

Například na Valašsku se říkalo: "Zemňáky a zelé, živobytí celé." Jak prostě a jasně vystižená pravda, kdy se vařené brambory a zelí jedly ke všemu, s čímkoliv, v kteroukoliv denní dobu a při jakékoliv příležitosti. Pro obyvatele Valašska to byly tak životně důležité plodiny, že bylo naprostou samozřejmostí o nich zpívat ve svých písních.

Ale nejen zemňáky a zelím byl tehdejší člověk živ. V tomto regionu se pěstoval také bob, fazole, hrách, len, rež, oves, ječmen, kroupy, pohanka, maryjánek, v zahradách rostly na stromech jablka, hrušky i švestky. A právě švestky, neboli trnky se dávaly na koláče s posýpkou, do knedlíků, obilninových kaší, vařily se z nich povidla, omáčky, sušily se a bez slivovice si nikdo nepředstavil žádné léčení a ani žádnou oslavu.

O všech těchto plodinách a mnohých dalších uslyšíte v lidových písních ve čtvrtek 11. října v Nové galerii Žerotínského zámku v Novém Jičíně v pořadu Já mám doma trnku. Posluchačům se společně představí cimbálová muzika Pramínky ze ZUŠ Zdeňka Buriana v Kopřivnici a cimbálová muzika Malá Jasénka s ženským sborem Jasénčanky ze Vsetína. Posluchači tak budou mít vynikající možnost zaposlouchat se do krásných melodií, zajímavých a poučných textů písní i průvodního slova autorky. Zároveň si tak před čtvrteční večeří mohou příjemnou formou aktivovat své chuťové pohárky. 

Slovem provází autorka pořadu PhDr. Anna Hrčková, etnografka Muzea Novojičínska.

Reklama

Výběr článků

Načítám