Hlavní obsah

Nová expozice o luhačovických minerálních vodách přináší poučení i relaxaci

Novinky, Martina Rychetská

„Malé muzeum“ o vzniku a významu luhačovických minerálních vod doplněné relaxační zónou bylo otevřeno v nedávno rekonstruované hale Vincentka. Dlouho očekávaná stálá interaktivní expozice začala veřejnosti sloužit v Luhačovicích od soboty 14. září.

Foto: Martina Rychetská

Slavnostní přestřižení pásky za účasti ministryně Kláry Dostálové, hejtmana Jiřího Čunka a generálního ředitele Lázní Luhačovice Eduarda Bláhy

Článek

Cílem expozice je představení čtyř základních témat. První téma, řešící oblast geologie, mineralogie a paleontologie, nese název „Zde leželo moře“ s podtitulem „Původ luhačovických minerálek“.

Druhé téma zabývající se chemickou stránkou minerální vody Vincentka a jejími léčebnými účinky je pojmenováno „Sůl nad zlato – Tajemství luhačovických minerálek“.

Třetí téma se dívá na Vincentku z historického hlediska. Pro něj byl zvolen název „Od lovců mamutů po modernu – Historie využívání luhačovických minerálek a Vincentky“.

Poslední, čtvrté téma je prezentováno pod názvem „Proměna místa – Urbanismus a architektura údolí s prameny.“

Jednotlivá odborná témata jsou představena prostřednictvím osmi světelných panelů tzv. lightboxů a jsou doplněna animacemi, které se odehrávají na dalších čtyři vizuálně podobných lightboxech – monitorech.  Pro expozici byly využity niky na ochozu haly, které byly dosud pro návštěvníky nepřístupné.

Dalším prvkem, který pracuje se světlem, je nasvícení stropů obou schodišť a depozitáře. Již při vstupu na obou přístupových schodištích je možné si všimnout dvou bloků horniny (pískovec a andezit), které díky kotvení a zrcadlení jakoby „levitují“ v prostoru. Zvolený motiv vlnící se mořské hladiny má navozovat příjemnou relaxační pohodu a zároveň odkazovat na mořský původ Vincentky. Součástí této projekce je také opravdový šum mořských vln a měkký zátěžový koberec pískové barvy evokuje mořské dno nebo pláž.

Relaxační zóna je vybavena dvěma pohodlnými křesly, na kterých může návštěvník odpočívat nejen po prohlídce expozice. Součástí depozitáře jsou skříně, kde mohou návštěvníci vidět například historické lahve na minerálku, model pomníku Dr. Veselého z Lázeňského náměstí, soubor desítek skleněných lázeňských pítek nebo také vzorky původní mozaiky a skla z kolonády včetně ukázky kubánského mramoru z výdejního pultu Vincentky.

K největším zajímavostem expozice patří tři originální fosilie připomínající období, kdy zdejší minerální vody vznikaly. Jedná se o zub třetihorního žraloka Megalodona, mamutí stoličku a fosilní stopu.

Expozici je možné navštívit zcela zdarma kdykoli během otevírací doby haly. Návštěvníci zde mohou strávit i několik desítek minut včetně posezení v relaxačních křeslech. Z hlediska evropského renomé lázní jsou všechny základní texty rovněž v anglické a německé mutaci.

„Celkové náklady na realizaci expozice činí čtyři miliony korun bez DPH a většinu nákladů kryje dotace z evropských fondů. Otevření expozice přitom vyplňuje překlenovací období mezi srpnovým termínem dokončením rekonstrukce haly Vincentka a zpřístupněním celé kolonády, se kterým počítáme v listopadu letošního roku,“ uvedl Eduard Bláha, generální ředitel Lázní Luhačovice, a. s.

Další informace na www.lazneluhacovice.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám