Hlavní obsah

Nová expozice lvů v Brně zahajuje

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. srpna bude v brněnské zoologické zahradě slavnostně otevřena nová expozice lvů konžských. Přestřižení pásky se ujme primátor statutárního města Brna Petr Vokřál spolu s ředitelem Zoo Brno Martinem Hovorkou a herečkou Klárou Melíškovou, trojnásobnou držitelkou ceny Český lev.

Foto: Jiří Smutný

3.8.2016 poklepali na základní kámen Martin Hovorka (ředitel zoo), Martin Ander (náměstek primátora) a Pavel Tocháček (dodavatel stavby)

Článek

Účast na slavnostním otevření přislíbil rovněž hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek a dostavit by se měla i Miss 2015 Nikol Švantnerová. Akce se uskuteční současně se Dnem adoptivních rodičů, který zoo každoročně pořádá koncem srpna.

Hlavní program, který bude na pódiu u Dětské zoo od 13.30 hodin, doplní doprovodné programy v Beringii, u Exotária, v Africké vesnici a u Indiánských týpí. Celý den bude také možné sledovat oblíbená komentovaná krmení. Otevření lvího areálu je naplánováno na 14 hodin.

Expozice lvů je umístěna u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá bezmála 5000 metrů čtverečních. Hlavní výběh, lemovaný návštěvnickou trasou, má 2000 metrů čtverečních. Současní dva lvi se v tak velkém prostoru mohou ztrácet, ale vedení zoo počítá s postupným z rozšiřováním stavu až na 10 zvířat.

„Expozice využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněná je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které lvi rádi využívají k odpočinku. Pozorovací místa pro návštěvníky jsou komponována například jako osamocená domorodá chýše, havarované letadlo nebo průhled bujnou vegetací,“ uvedl ředitel zoo Martin Hovorka.

Současně přiznal, že to ještě není úplně ono. „Nemá to tu potřebnou patinu,“ vysvětlil. Zejména co se týká vegetace se vzhled výběhu bude v průběhu času měnit. Trávy dorostou, něco naopak zanikne, něco zničí lvi. Celkový vzhled expozice se ustálí až během několika let.

Reklama

Výběr článků

Načítám