Hlavní obsah

Nová expozice hořovického zámku připomene panské služebnictvo

Novinky, Libor Knížek

V Hořovicích budou od soboty 30. dubna nově zpřístupněny pokoje zámeckého služebnictva. Nahlédnete do soukromí kastelána, kuchařky, nebo třeba panského šoféra.

Foto: Libor Knížek

zámek v Hořovicích

Článek

Stalo se již milým zvykem, že na každou návštěvnickou sezónu připraví pracovníci správy zámku v Hořovicích něco nového. Letos se můžete těšit na celou řadu novinek, mezi nimi na obnovené prostory, které v minulosti sloužily jako ubytovací pokoje pro zaměstnance zámku.

Často tu byly zaměstnány celé rodiny, které se časem staly samozřejmou součástí života na panském sídle. U nejedné rodiny se dokonce stalo, že na zámku přečkala nejen druhou světovou válku a původní majitele, ale i dlouhá léta po ní. A tak jsou i dnes jména příslušníků služebnictva Hanavských známa pamětníkům i dnes. Dlouholetými zaměstnanci panské i státní správy po druhé světové válce byli např. Václav Exner nebo Václav Plecitý, kteří po válce dokonce stanuli v čele zámku, jako jeho správci.

Nová expozice připomene například rodinu Rudolfa Pangerleho. Pangerl nastoupil do služeb knížete Heinricha von Hanau nejprve jako kočí, později jako osobní šofér knížete. Kromě toho také zajišťoval vytápění zámku teplovzdušným topením. Jeho manželka Růžena byla na zámku nejdéle žijící bývalá služebná. Na zámku bydlela až do roku 1982, kdy zemřela.

Kromě bytu panského šoféra Rudolfa Pangerleho bude nově k vidění například kancelář kastelána zámku, která je věnována dlouholetému zámeckému správci Martinu Česalovi, jenž na zámku působil dlouhých 30 let (1907 – 1937).

Kromě toho budou návštěvníci moci nahlédnout do pokoje kuchařky, neopomeneme zámeckou zahradnici a chybět nebude ani kuchyně panských zaměstnanců. Kuchyně je dodnes provozuschopná s funkčním starým sporákem, který podle plánů upeče při výjimečných akcích nejednu pochoutku.

Nová instalace pokojů panských služebných bude součástí I. prohlídkového okruhu. Můžete ho navštívit denně kromě pondělí již od soboty 30. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám