Hlavní obsah

Normandské Bayeux láká turisty nejen obří tapisérií, ale i vystaveným stíhačem tanků

Novinky, Vratislav Konečný

Město v Normandii, kde se v roce 1944 vylodili Spojenci při Operaci Overlord, má několik pozoruhodností. Nebylo zničeno jako třeba zdevastované Caen nebo Cherbourg. Obsadili ho tak rychle, že se téměř nebojovalo. Turisté sem jezdí kvůli největší tapiserii na světě představující bitvu u Hastingsu.

Foto: Vratislav Konečný

Hetzer před muzeem v Bayeux

Článek

Muzeum bitvy o Normandii

Milovníci novodobého válečnictví míří do muzea vylodění v Normandii a na přilehlé vojenské hřbitovy. Je tu největší hřbitov Commonwelthu, leží tu i čs. piloti. Muzeum má rozsáhlou expozici, založenou především na bojové technice válčících stran, uniformách, dokumentech a  fotografiích.

V parčíku u muzea stojí na podstavcích několik obrněných vozidel, mezi nimi i Jagdpanzer 38(t), Hetzer. Tento lehký bitevní stroj se stal postrachem na obou frontách, převážně bojoval s německým křížem na boku proti ruským pancéřům. Stavěl se ve zbrojovkách Protektorátu v Plzni, Praze a Hradci Králové, měl nahradit již nevyhovující stíhače tanků Marder III. (Kuna). Prvních 49 stíhačů dostal v červenci 1944 731. protitankový oddíl.

Do prosince bylo vyrobeno 1598 kusů, první tři měsíce 1945 dodaly továrny BMM (ČKD) a Škodovka 1198 stíhačů. Na podvozku někdejšího čs. tanku LT vz. 38 byl instalován poloautomatický 7.5 cm kanón Pak 39 L/48 se zásobou 32 granátů, později o10 zvýšeno. Čelní skosený pancíř měl 80 mm. Podpůrnou zbraní byl kulomet MG 43.

Bezvěžové vozidlo používalo protitankové a trhavé střelivo. Bojový prostor byl stísněný, obsluha byla čtyřčlenná. K prvnímu masovému nasazení došlo za bitvy v Ardenách, jinak jimi byly standardně vybaveny protitankové jednotky. Slabinou 16tunového stíhače byl slabý pancíř na bocích a zádi vozidla.

Postavena byla i plamenometná verze, se 700 litry zápalné směsi. Bojovaly nejen na obou frontách, Němci je použili i při potlačení Pražského povstání, jeden zapálil staroměstskou radnici. Bezkanonová vozidla ukořistili i povstalci. Hetzery masakrovaly i obyvatele Náchoda v květnu 1945, nasazeny byly i ve varšavském povstání, kde ukořistěný  stroj použili i povstalci. Několik hetzerů přenechali Němci i Maďarům.

Stíhače měly jedinou, a to velkou vadu. Byly bezvěžové, takže musely střílet napřímo. Ale to zejména proti spojeneckým shermanům ani cromwellům nevadilo, na kilometr kanon prorazil i pancíř obávaného ruského téčka.

V Musee Memorial 1944 bataille de Normandie v Bayeux je vystaven poválečný švýcarský stroj označovaný jako G13. Hetzer, jméno nebylo oficiální, ale používalo se, je k vidění i v dalších muzeích, třeba ve Varšavě nebo Sisheimu.

Největší výšivka na světě

Hlavně ta přitahuje návštěvníky Bayeux. Centrum města je plné křivolakých uliček s historickými domy. Na tkanině půl metru široké a asi 68 metrů dlouhé s latinským textem jsou znázorněny události normanského vpádu do Anglie roku 1066 a bitva u Hastingsu. Je zde znázorněna i Halleyova kometa.

Gotická katedrála Notre Dame pochází ze 13. století, vyrostla na místě románského kostela. Středovou věž postavili o dvě století později. Katedrálu zdobí řada fresek. V kryptě jsou vytesány na sloupech figuríny andělů hrajících na dudy a trubky. Příběh výšivky si můžete poslechnout díky českému audioprůvodci.

Reklama

Výběr článků

Načítám