Hlavní obsah

Noční prohlídky v Klášteře v Plasích, tentokrát o tragédii rodu Gryspeků

Novinky, Monika Bundová

Není mnoho lidí na severním Plzeňsku, kteří by neslyšeli pověst o neslavném konci Gryspeků na Kaceřově. Rodině, která vsadila hodně a ztratila všechno.

Foto: Klášter Plasy

Cisterciácké noci se odehrávají i v prostorách, které jsou obvykle nepřístupné, jako například letní refektář.

Článek

Klášter v Plasích již tradičně uvádí Cisterciácké noci s Osadou, tedy noční hrané prohlídky - další se uskuteční v pátek a sobotu 23. a 24. června.

„Tématem letošního ročníku plynule navazujeme na loňské cisterciácké noci, kde se bojovalo o Plzeň. Tentokrát nás bude zajímat, co na severním Plzeňsku následovalo po ukončení stavovského povstání, zejména pak nešťastný osud Gryspeků, který souvisel i s děním ve zdejším klášteře,” uvedla Eva Zajícová z divadelního spolku Osada.

Od poloviny 16. století vedli opaté plaského kláštera vleklé majetkoprávní spory se sousedním gryspekovským panstvím. S pány na Kaceřově se přeli o území a podobu vzájemných hranic. Řešení těchto sporů se objevilo až v době po bitvě na Bílé Hoře, kterou roku 1620 skončilo stavovské povstání. Panovník slavil vítězství, česká protestantská šlechta byla poražena.

Členové kaceřovské větve rodu Gryspeků se zařadili mezi odbojné šlechtice, po porážce byl jejich majetek zkonfiskován, a to ve prospěch kláštera v Plasích. Kaceřovští neunesli společenský a hmotný úpadek. Následně vznikla pověst o poslední společné večeři, která vypráví o jejich neslavném konci.

Pokud se chcete s Osadou ponořit do dějin, potkat cisterciácké mnichy, rodinu Gryspeků a v neposlední řadě také zažít atmosféru nočního konventu, máte možnost. Své místo ve skupině si rezervujte na tel. č. 373 322 174.

Reklama

Výběr článků

Načítám