Hlavní obsah

Noční prohlídka připomene den, kdy konvent v Plasích zachvátil ničivý požár

Novinky, Monika Bundová

Běžný den v Plasích na konci srpna roku 1894 se proměnil v děsivou noční můru. Nad údolím se rozprostřel černý dým a bylo slyšet poplašné zvonění a hlasité volání „Hoří! Konvent hoří!“

Foto: Monika Tuková

Noční prohlídky Kláštera Plasy

Článek

Správa Kláštera v Plasích vás zve na tradiční Cisterciácké noci, tentokrát již potřetí s divadelníky z ochotnického souboru Lípa Hodovíz. Ti si pro návštěvníky připravili hru s názvem Neradno poklad hledati aneb Když konvent vzplál. Připomenou tak nepříliš známou událost z 27. srpna 1894, kdy konvent zachvátil ničivý požár, který se rozšířil z blízkého pivovaru, kde došlo k nehodě při smolení sudů.

Diváci se společně s průvodcem ocitnou v době těšně před požárem, projdou si interiéry nočního konventu, dostanou se i do míst, kam se s běžnou prohlídkou nepodívají. V rámci divadelního příběhu se také potkají s plaským sládkem, lesmistrem a jeho ženou, s ochotníky, kteří v konventě secvičují představení, i s úředníky spravujícími chod plaského panství.

Příběh připomene i pověst spojenou s bájným pokladem plaského kláštera, která vypráví o tom, že když bude poklad někým hledán za nesprávných podmínek, klášter postihne pohroma.

Pokud toužíte nahlédnout do života lidí v Plasích na konci 19. století a poodhalit něco málo o ničivém požáru konventu, přidejte se k jedné z prohlídek, které vychází v pátek a v sobotu 7. a 8. září. Skupiny vycházejí od 19:00 do 23:30 každou půlhodinu. Vstupenky lze objednat na telefonním čísle 373 322 174.

Reklama

Výběr článků

Načítám