Hlavní obsah

Noční černí pasažéři dostali ve Zlíně poslední varování

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Na cestující bez platné jízdenky, kteří převážně o víkendech využívají noční spoje Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice (DSZO), se zaměří revizoři. „Při zvláštní kontrolní akci ve dnech 12. až 14. ledna přistihli šest desítek černých pasažérů,“ informoval mluvčí společnosti Vojtěch Cekota.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Trolejbus DSZO.

Článek

Vždy dva revizoři cestovali celou noc z pátku 12. na sobotu 13. ledna a opět ze soboty 13. na neděli 14. ledna v každém ze tří nočních vozů na linkách 2, 8 a 70 MHD DSZO a kontrolovali v nich všechny cestující.

„Výsledek nebyl příliš potěšující, 56 cestujících nemělo platný jízdní doklad. Výjimečně jim pokuty odpustili, ale příště se postihu nevyhnou,“ sdělil tiskový mluvčí DSZO.

„Nejde nám o to lidi trestat, ale naučit je kupovat si jízdenky. Naším ideálem jsou spoje, ve kterých revizor žádného černého pasažéra neobjeví. Proto jsme při této noční preventivní kontrolní akci zvolili výjimku a umožnili lidem bez jízdenky, aby si ji bez přirážky za 20 korun koupili na místě, nebo aby bez sankce ihned vystoupili,“ uvedl ředitel DSZO Josef Kocháň.

Podle něj šlo o poslední varování. „Při příštích kontrolních akcích už budeme vybírat běžnou přirážku 500 korun na místě či do 10 dnů v doplatkové pokladně DSZO, nebo 1000 korun při pozdější platbě,“ zdůraznil ředitel.

Zajímavé je, že z 56 černých pasažérů si 51 jízdenku za 20 korun a v několika případech i SMS jízdenku ihned koupilo a jen pět osob zřejmě nemělo peníze, takže raději vystoupily.

S nasazením dvou trolejbusů a jednoho autobusu, které jezdí ve Zlíně a Otrokovicích přes celou noc, udržuje DSZO základní dopravní obslužnost aglomerace i v časech, kdy už nejezdí autobusy příměstské dopravy a kdy se na několik hodin zastaví i vlaky.

„Máme ve službě řidiče, funguje dispečink, elektrické napájení sítě, v pohotovosti jsou i pracovníci údržby vrchního vedení a základní servis. Přesto i v noci, na rozdíl od některých jiných měst, u nás platí v MHD nezvýšený tarif. Abychom mohli tuto ne zcela samozřejmou službu obyvatelům Zlína a Otrokovic nadále nabízet je nutné, aby si všichni cestující kupovali jízdenky,“ řekl vedoucí dopravního úseku DSZO Pavel Nosálek.

Pro nákup jízdenek funguje i přes noc na významnějších zastávkách ve Zlíně a Otrokovicích 36 jízdenkových automatů. Kromě toho je možno zakoupit jízdenku hotově za 20 Kč u řidiče každého trolejbusu nebo autobusu, případně si pořídit SMS jízdenku prostřednictvím mobilního telefonu.

Za uplynulý rok 2017 zachytili pracovníci přepravní kontroly ve vozidlech MHD DSZO 7139 cestujících bez platného jízdního dokladu. O rok dříve to bylo 6571 černých pasažérů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám