Hlavní obsah

Noci vědců se Ostravská univerzita zúčastní poprvé

Novinky, Beáta Kapošváry

Realizační tým projektu Svět vědy – záhadný i zábavný z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity neúnavně pořádá jednu akci za druhou. Momentálně finišují přípravy akce Noc vědců, která se koná 27. září.

Foto: Beáta Sklářová

I na Noci vědců uvidíte chemickou show.

Článek

V září už máme za sebou pár akcí z oboru chemie, exkurzi do světa nerostu se značkou NaCl a jednu velkou multioborovou akci s názvem Noc vědců, která se koná v Ostravě 27. září, právě chystáme.

Ohlasy na všechny tyto akce jsou pozitivní ze všech stran, takže jsme rádi, že díky projektu můžeme přírodní vědy v našem Moravskoslezském kraji popularizovat, vzdělávat v nich akademické a pedagogické pracovníky, žáky i studenty a systematicky rozvíjet spolupráci v této oblasti. 

Na začátku září na Dni obce Albrechtičky zahráli „divadelníci“ z katedry chemie na hřišti oblíbené chemické divadelní představení O Chemihurce, což je pohádka o hodné královně Chemile, Chemihurce, neposedném Skřítkovi a zlé lesní víle. Vše bylo protkáno chemickými experimenty, děti se aktivně pohádky účastnily a některé pokusy si samy vyzkoušely. Nejvíce se jim líbila sloní pasta, prskavka ve vodě a aluminotermické ohně. Na závěr představení projevily přání, aby tito „chemičtí divadelníci“ přišli k nim do školy a ukázali jim další pokusy. 

V polovině září se naopak žáci deváté třídy ZŠ Šilheřovice spolu se svou paní učitelkou chemie vydali k nám na fakultu do chemické laboratoře katedry chemie, aby si vyzkoušeli chemické pokusy z oblasti kyselin a zásad, dále měření pH pomocí čidel a vyplnili pracovní listy.

Žáci měli zpočátku obavy z realizace pokusů, protože na své škole chemickou laboratoř nemají, ale prvotní strach byl za chvilku nahrazen zájmem o vlastní práci v laboratoři. Na závěr akce jim byly předvedeny efektní pokusy s hořící gázou, hoření acetylenu a samovznícení glycerolu, takže odcházeli z laboratoře spokojeni a snad někteří i s přesvědčením, že chemie může být i zajímavá.

V úterý 17. září absolvovali někteří studenti Přírodovědecké fakulty exkurzi do unikátního solného království Wieliczka v sousedním Polsku, kde nerost se značkou NaCl vytvořil překrásné podzemní království.

Nezadržitelně se již blíží Noc vědců, která se koná tradičně vždy čtvrtý zářijový pátek. Letos se uskuteční 27. září a Ostravská univerzita se této akce zúčastní ve své premiéře. Akce je určena všem bez rozdílu věku a vstup na ni je samozřejmě zdarma. Přijďte se na Noc vědců nabít energií, protože to bude stát za to.

Akce byla realizována v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám