Hlavní obsah

Nocí ke hvězdám v Plasích, Kladrubech a Teplé

Novinky, Monika Bundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijďte objevovat detaily do tří největších klášterů západních Čech a užijte si neobvyklou atmosféru barokních památek po svém.

Foto: Monika Bundová
Článek

Na páteční a sobotní večer (5. a 6. srpna) si pro vás kláštery Kladruby, Plasy a Teplá připravily netradiční večerní prohlídky pod názvem Monastýrovnání aneb Nocí ke hvězdám, při nichž si můžete v nasvícených interiérech vlastním tempem a vlastní cestou prohlédnout vybrané části klášterních staveb. 

Návštěvu si můžete zpestřit hledáním tajenky, která je skrytá v detailech třech budov. 

Hra

V interiérech tří největších klášterů západních Čech je pro hravé a dumavé návštěvníky uschovaná tajenka, kterou můžete rozluštit za pomoci indicií a úkolů. Ty obdržíte při vstupu do objektu nebo je naleznete rozmístěné přímo na trase.

Pokud však vyluštíte tajenku v jednom objektu, získáváte do dalšího kláštera vstup na tuto akci zdarma.

Aby to bylo ještě zajímavější, tak mají kláštery Kladruby a Plasy tajenku společnou a v každém z objektů tak naleznete pouze jednu její část. Prostřednictvím této hry se vám poodhalí mnoho drobností, které během běžné prohlídky možná ani nepostřehnete.

Dvě noci

Akce probíhá po oba večery a záleží pouze na vás, zda navštívíte kláštery všechny, či pouze dva nebo jeden, i jestli tak učiníte během jednoho či ve dvou večerech. Odznak získaný za správné vyluštění tajenky slouží jako volná vstupenka do dalšího z klášterů po obě dvě noci.

Monastýrování aneb... 

Prohlídky Nocí ke hvězdám jsou součástí již druhého ročníku speciálních tematicky zaměřených prohlídek pod názvem MONASTÝROVÁNÍ. Po loňské úspěšné spolupráci klášterů Plasy a Kladruby se letos do programu připojily další dva objekty, klášter premonstrátů Teplá a bývalý cisterciácký klášter Zlatá Koruna.

Na těchto čtyřech objektech se v průběhu sezóny 2016 představily nebo ještě představí postupně témata jako klášterní život, exteriérové prohlídky (klášterní architektura), speciální noční prohlídky zamřené na detaily (Nocí ke hvězdám) a téma přibližující vzdělanost v klášteře.

Správy objektů se tak snaží upozornit na rozmanitost témat, které prostředí klášterů nabízí a na které nezbývá čas během klasických prohlídek. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám