Hlavní obsah

Noc vědců v pardubické hvězdárně poodhalí tajemství spjatá se světlem

Novinky, Petr Komárek

Poslední pátek v září bude opět ve znamení pestrého programu Hvězdárny barona Artura Krause DDM ALFA Pardubice. Již po desáté zveme malé i velké výzkumníky, přírodovědce a nadšence do astronomie v pátek 25. září od 19:00 do 24:00 hodin na jubilejní 10. ročník Noci vědců. Letos na téma Světlo.

Foto: Petr Komárek

Logo Noci vědců

Článek

Po celý páteční večer se návštěvníci pardubické hvězdárny budou moci přímo účastnit nevšedních experimentů, které každého seznámí s tajemstvím a podstatou něčeho zdánlivě tak obyčejného jako je denní světlo. Letošní Noc vědců se tak pokusí poodhalit mnohá tajemství, která tento jev provázejí.

Návštěvníci pardubické observatoře zjistí, že světlo dokáže být skvělým umělcem. Pomocí spektroskopu se vnoří do tajemství barevné rozmanitosti vlnových délek bílého světla a poznají tajemné, běžně neviditelné oblasti, které nám otevřou bránu k dalšímu poznávání.

Každý si bude moci ověřit pravost svých bankovek a odhalí tak důvody, proč právě české peníze jsou obtížně padělatelné. Zjistíme, že světélkovat dovedou nejen světlušky, ale i obyčejná tráva nebo listí stromů.

K pardubické Noci vědců neodmyslitelně paří pozorování noční oblohy. Dalekohledy naší observatoře tak namíříme právě na Měsíc, který bude  nejzřetelnějším zdrojem přírodního světla.

Celým programem letošní Noci vědců nás bude provázet již tradiční partner této akce, informační centrum EuropeDirect Pardubice, jehož pracovníci si připravili množství her a kvízů o ceny jak pro malé tak pro velké návštěvníky. Novinkou a překvapením bude prezentace mladých přírodovědců a jejich zvířecích svěřenců z malé mobilní zoo pod vedením paní Olgy Němcové. Pro každého, kdo k nám zavítá, bude připraven drobný světélkující dárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám