Hlavní obsah

Noc v Benátkách s výpravou Adolfa Borna, poslední letošní premiéra Národního divadla moravskoslezského

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostravském Divadle Antonína Dvořáka čeká diváky rej masek, milostné pletky a roztomilá nedorozumění v rytmu kouzelných valčíkových melodií Johanna Strausse ml. První premiéra proběhne ve čtvrtek 20. prosince, druhá premiéra je načasována na sobotu 22. prosince.

Foto: archiv NDM Ostrava

Na snímku Martina Šnytová a Michal Křístek.

Článek

Po velkém úspěchu Offenbachova Orfea v podsvětí vybírá operní soubor Národního divadla moravskoslezského znovu z operetního žánru: tentokrát padla volba na klenot z pera vídeňského krále valčíku Johanna Strausse ml. Noc v Benátkách.

Oblíbenou operetu inscenuje stejný tým jako Orfea v podsvětí, scénu a kostýmy opět navrhl Adolf Born. „Miluji atmosféru secese, a k ní opereta bezesporu patří. Divadlo té doby přitahovalo nejen diváky, ale i malíře. Balet a opereta, včetně šantánů, inspirovaly například Degase a Toulouse-Lautreca. Vídeň bez Strausse a monarchie by byla oloupena o kouzlo, které přetrvává dodnes,“ uvedl významný český výtvarník a dodal: „Ostrava má skvělé divadlo. Když jsme připravovali s režisérem Mikuláštíkem Orfea v podsvětí, byl jsem nadšen profesionalitou celého týmu, který realizoval kostýmy a scénu. Udělali to tak pěkně, že jsem s radostí pracoval i na inscenaci Noci v Benátkách.“ 

Příběh o několika záměnách, plný karnevalových masek, se vrací do NDM po šestnácti letech, tentokrát v režii Pavla Mikuláštíka. Původně vystudovaný tanečník, později baletní sólista řady německých souborů, působí po ukončení aktivní taneční dráhy jako nezávislý činoherní, operní, operetní i muzikálový režisér a choreograf po celém světě. K ostravské inscenaci Noci v Benátkách Pavel Mikuláštík uvádí: „S tímto dílem se ve své kariéře setkávám poprvé, takže můj vztah k němu se ještě vyvíjí, ale musím říci, že velmi pozitivně. Snažím se divákům namíchat pestrý koktejl prózy, zpěvu a tance, který je, jak věřím, potěší.“

Hudebního nastudování se ujal Jan Šrubař, v hlavních rolích se představí Jaroslav Březina / Václav Morys (Vévoda z Urbina), Marianna Pillárová / Jana Sibera / Jana Šrejma Kačírková (Annina, rybářské děvče), Josef Moravec / Martin Šrejma (Caramello, lazebník), Matěj Chadima / Michal Křístek (Pappacoda, kuchař), Simona Mrázová / Martina Šnytová (Ciboletta, kuchařka), Vladimír Polák / Klemens Słowioczek (Bartolomeo Delaqua, senátor), dále účinkují sólisté, hosté, sbor a orchestr opery NDM.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám