Hlavní obsah

Noc plná šifer, kódů a hádanek v Klášteře v Plasích

Novinky, Monika Bundová

Přijďte i vy večer 28. a 29. července objevovat detaily a luštit hádanky, nejen do Plas...

Foto: Klášter Plasy
Článek

Dobrá zpráva pro milovníky hádanek a šifer. Po roce se znovu opakují večerní prohlídky v Plasích, Kladrubech a v Teplé s názvem Nocí ke hvězdám, které jsou součástí tematického cyklu Monastýrování. V pátek i v sobotu večer se otevřou dveře těchto tří největších klášterů v západních Čechách a v jejich útrobách čeká společná tajenka.

V Plasích bude připravena "stopovačka" v interiérech Santiniho budovy konventu. K luštění tajenky zde určitě využijete základní znalosti matematiky (sčítání i odčítání), ale důležitý bude i dobrý postřeh a někdy také trpělivost. Času na luštění bude dostatek.

Konvent zůstane otevřený po oba večery od 19 do 24 hodin a záleží jen na vás, v kolik dorazíte a kolik času zde strávíte. Energii k doluštění tajenky můžete v průběhu obou večerů doplňovat u stánku s občerstvením, které zajistí Vypečená cukrářka.

Zpřístupněny budou i běžně nepřístupné prostory jako například noviciátní kaple sv. Benedikta v přízemí nemocničního křídla, kde budou mít návštěvníci jedinečnou příležitost prohlédnout si fresku Jakuba Antonína Pinka, jež znázorňuje sv. Scholastiku. Noční prostory navíc slibují až dech beroucí hru světel a stínů vyvolanou Santiniho architekturou.

V případě úspěšně vyluštěné plaské části tajenky pak obdržíte odznak, který bude zároveň sloužit jako volný vstup na tutéž akci po oba večery ve zbylých dvou klášterech, abyste si tajenku mohli doluštit celou. Záleží pak už jen na vás, jestli navštívíte klášter jeden, dva nebo všechny tři.

Rezervace na Nocí ke hvězdám nejsou nutné, vstupné činí 150 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám