Hlavní obsah

Noc plná bezpečí na UTB ve Zlíně

Novinky, Kateřina Martykánová

Poslední zářijový pátek bude věnován vědě a vědcům. V mnoha českých i evropských městech se uskuteční jedna z největších akcí na podporu a popularizaci vědy - Noc vědců. A Zlín u toho ani letos nebude chybět. Stejně jako v minulých letech se o organizaci Noci vědců postará Univerzita Tomáše Bati.

Foto: UTB
Článek

Tématem letošního ročníku je bezpečnost. Ve Zlíně, podobně jako na mnoha dalších místech v ČR, se tak veřejnost může přesvědčit, že věda není jen nekončící řada pokusů, ale že se při ní a s ní dá také dobře bavit (samozřejmě bezpečně).

Noc vědců UTB se uskuteční v Laboratorním centru Fakulty technologické, pro venkovní aktivity bude využita platforma Baťova institutu, která bude zároveň hostit i večerní hudební vystoupení. Program bude opět nabitý workshopy a přednáškami odborníků, tvořivými dílnami a samozřejmě hlavně různými fyzikálními, chemickými nebo biologickými experimenty na téma bezpečnost.

Na platformě sousedního Baťova institutu bude připraveno dopravní hřiště partnera akce BESIP a ukázka zásahu policejních psovodů Městské policie Zlín. Ve večerních hodinách vystoupí slovenská kapela Korben Dallas, která byla širokou veřejností i hudebními kritiky označena za jeden z vrcholů letošního Colours of Ostrava. Předskakovat jí bude zlínská formace Kula Pikle. Zajímavým doplňkem Noci vědců bude vystavení několika interaktivních objektů, které jsou součástí projektu Orbis Pictus Play. K vidění bude například obrovský otočný kaleidoskop nebo „Světelná hlava“ - trojoká vnitřní kamera obskura zobrazující tváře návštěvníků.

Jak se organizátoři poprali s tématem bezpečnosti? „Snažili jsme se na téma letošního ročníku podívat opravdu zeširoka. Pod pojmem bezpečnost si asi každý nejprve vzpomene na bezpečnost na silnicích, bezpečí domova, bezpečnost při práci nebo třeba bezpečný internet. Tomu se na Noci vědců budeme určitě věnovat. Noc vědců je tady ale také od toho, aby hledala souvislosti, které vás napadnou až mnohem později nebo vás možná nenapadnou vůbec. Co třeba bezpečnost v živočišné říši? Znáte obranné strategie živočichů? Přijďte si k nám některé vyzkoušet na vlastní kůži. A co bezpečnost potravin nebo kosmetiky? Jak souvisí s bezpečností masožravé rostliny nebo noční motýli? I na takové otázky si kolegové připravili odpovědi pro návštěvníky letošní Noci vědců,“ vysvětluje koordinátorka akce Iva Čermáková.

Objevovat krásu vědy můžete na Noci vědců UTB v pátek 30. září od 16.00, bližší informace o programu najdete na http://nocvedcu.utb.cz/. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám