Hlavní obsah

Noc literatury představí kouzlo knih prostřednictvím známých hereckých osobností

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc literatury v Praze i v dalších českých a evropských městech prostřednictvím známých herců jako je Vanda Hybnerová, Lukáš Hlavica, Karel Dobrý i David Prachař seznámí s čerstvě vydanými knihami předních evropských autorů.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Již 7. ročník literárního happeningu Noc literatury se koná ve středu 15. května od 18 do 23 hodin v Praze i v dalších českých i evropských městech.

„Dvaadvacet zahraničních zastoupení Českých center každoročně organizuje desítky akcí, které pomáhají české literatuře dostat se k zahraničním čtenářům. A jedna z těchto aktivit, Noc literatury, proběhne letos ve více než dvaceti světových metropolích," uvedla generální ředitelka Českých center Vilma Anýžová.

„Velkým povzbuzením pro nás je skutečnost, že se Českým centrům podařilo získat grant z programu EU Kultura na rozšíření projektu Noci literatury do pěti dalších evropských zemí,“ dodala Anýžová.

V Praze 7 na místech jako je Lapidárium, kostel sv. Klimenta, architektonický ateliér ARCHIP, atrium AVU na okraji Stromovky, pavilon EXPO 58 a jinde zazní ukázky nových překladů čerstvě vydaných románů současných evropských autorů - např. T. Glavinice, P. Esterházyho, A. Japina,  M. Witkowského, D. Machada a J. Barnese. Na akci zavítají i známí spisovatelé Catalin Dorian Florescu ze Švýcarska a Wilhelm Genazino z Německa.

Návštěvníkům knihy představí Lukáš Hlavica, Karel Dobrý, David Prachař, Vanda Hybnerová a řada dalších známých hereckých osobností.

Čtení budou na všech místech probíhat paralelně a v pravidelných třicetiminutových intervalech. Zpestřením letošního ročníku je bibliobus Oskar, který bude speciálně umístěn v parku na Letné již od 14 hodin.

„Po roce Praha opět prožije svou Noc s literaturou. Prostřednictvím známých herců se seznámíte nejen s čerstvě vydanými knihami předních evropských autorů, ale poznáte i místa, o nichž jste možná dosud ani pořádně nevěděli. Díky rozmanitosti míst se vám Praha ukáže netradičně a v jiném světle a já věřím, že vás okouzlí stejně jako vybrané knihy,“ uvedl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda, který poskytl projektu záštitu. 

„Velice si cením toho, že takto zajímavá a úspěšná akce, jakou je bezesporu Noc literatury, si letos za své centrum vybrala právě Letnou. Jsem přesvědčen, že podobné originální kulturní projekty mají v této čtvrti, historicky vnímané jako jakýsi pražský Montmartre, své tradiční místo. Pevně věřím, že letošní ročník Noci literatury bude úspěšný, a že si ho příznivci kvalitní evropské literární tvorby rozhodně nenechají ujít,“ dodal Marek Ječmének, starosta Prahy 7.

Reklama

Výběr článků

Načítám