Hlavní obsah

Noc kostelů odhalí jinak nepřístupná místa, stane se tak i v Karviné

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční Noc kostelů lidem na různých místech nabízí možnost prohlídky kostelů, modliteben a dalších prostor, kde se jen tak někdo nedostane. Jak už vyplývá z názvu, prohlídky proběhnou v noční atmosféře. Nejinak na tom budou letos dva kostely v Karviné, které se veřejnosti otevřou 24. května.

Foto: Milan Haluška

Kostel Povýšení sv. Kříže

Článek

V Karviné bude k prohlídce otevřen nejstarší kostel ve městě, a to kostel Povýšení sv. Kříže. Ten návštěvníkům otevře své brány od 18 hodin, kdy začnou vyzvánět zvony. Poté je možnost vystoupat až do věže kostela, která je jinak veřejnosti nepřístupná.

V kostele si lidé mohou prohlédnout varhany, nástěnné malby, které byly objeveny v roce 2010 a jsou velmi vzácné, od 19 hodin zazpívá komorní sbor a ve 20 hodin svými melodiemi potěší současná křesťanská hudba. Program bude ukončen ve 21.30.

Druhý kostel, tentokrát sv. Petra z Alkantary, nabídne prohlídky od 18 do 21 hodin. Kostel se stal Evropskou raritou. Je jednou z mála dochovaných památek, které po původní Karviné zbyly. Kostel se v důsledku těžby propadl o 37 metrů a je nakloněn o 6,8 stupně, což je více než světoznámá věž v italské Pise.

Reklama

Výběr článků

Načítám