Hlavní obsah

Nezodpovědní řidiči stále nepochopili, že alkohol za volant nepatří

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v prvních srpnových dnech došlo na Orlickoústecku a Svitavsku k několika dopravním nehodám, jejichž příčinou byl alkohol.

Foto: PČR

Kontroly jsou zaměřeny bez výjimky na všechna vozidla silničního provozu.

Článek

Vrchol léta měsíce srpna je obdobím dovolených a té nejpříjemnější pohody. I usednutí za volant může být krásným zážitkem, ovšem pokud není spojen s předchozím požitím jakéhokoliv množství omamné látky, v našem případě alkoholu. Takový řidič pak riskuje nejen svoje zdraví, dokonce i život, ale i svých spolujedoucích včetně dalších účastníků silničního provozu. Takový výlet přináší místo radosti hodně smutku, navíc všem jeho blízkým.

Policie ČR myslí na šťastný návrat všech uživatelů dopravních komunikací, a tak, jak uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková, vyjíždí často na prevenční silniční kontroly.

Po červencových kontrolách vyjeli dopravní policisté hned 3. srpna, kdy ve dvou případech zajistili řidiče v podnapilém stavu. V 2:03 hodin to byl ve vesnici Lezník v části města Poličky šestadvacetiletý řidič s 1,75 promile alkoholu v dechu a v 16 hodin na Svitavsku v obci Jarošov devětačtyřicetiletému řidiči osobního automobilu Škoda Fabia bylo dechovou zkouškou zjištěno 1,80 promile alkoholu.

Hůře dopadl osmapadesátiletý řidič osobního automobilu Renault Megane Scenic, který na křižovatce silnic I. třídy č.14 a II. třídy č.315 u Knapovce v okrese Ústí nad Orlicí sjel do příkopu. Zkouška na alkohol ukázala 2,80 promile alkoholu v dechu.

Téhož dne ve 21 hodin devětatřicetiletá řidička osobního vozidla Škoda Felicia při vyjíždění v Ústí nad Orlicí z parkovacího místa narazila do vozu Volkswagen Transporter, jehož šestatřicetiletému řidiči poškodila zadní nárazník a způsobila tak škodu 16 tisíc korun. Při kontrole jí bylo naměřeno 3,03 promile alkoholu v dechu.

Důkazem, jak alkohol za volantem je nebezpečný, je nehoda ze soboty 3. srpna ve 22:40 hodin v Moravské Třebové - obci Boršov, kde pětapadesátiletý řidič osobního automobilu Škoda Octavia vyjel v pravotočivé zatáčce mimo komunikaci. Při havárii byl zraněn nejen on sám, ale i jeho devětadvacetiletý a devětatřicetiletý spolucestující. Všichni byli převezeni do nemocnice k ošetření. Dechovou zkouškou bylo zjištěno 1,25 promile alkoholu, předběžně vyčíslená škoda se vyšplhala na 100 tisíc korun.

Všem uvedeným řidičům v podnapilém stavu byla zakázána další jízda a byly zadrženy řidičské průkazy. V dalším řízení podle posouzení závažnosti přečinu pod vlivem návykové látky jim hrozí až roční odnětí svobody, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám