Hlavní obsah

Nevíte, kdy přišel vánoční strom do Čech? Na zámku v Hořovicích se to dovíte

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je to advent nebo roráty? Jak se čarovalo na sv. Ondřeje? A kdy vlastně přišel do Čech vánoční stromeček a adventní věnec? To všechno se návštěvníci mohou dozvědět na již tradičních předvánočních prohlídkách zámku v Hořovicích.

Foto: Libor Knížek

Malá jídelna zámku v Hořovicích - zde se dozvíte něco o vánočním čarování.

Článek

Jako již v několika minulých letech, tak i letos se zámek v Hořovicích zavřel jen na chvíli. Už v sobotu 1. prosince opět otevře své brány pro ty, kteří se chtějí dozvědět něco nového o vánočních svátcích a tradicích, nebo si jen přejí zpříjemnit si předvánoční shon návštěvou zámku a zámecké kavárny.

Zaměstnanci zámku se každoročně snaží návštěvníkům tento čas co nejvíce zpříjemnit.  Ať už je to ručně vyráběnou výzdobou, která se nese v duchu staročeských tradic, nebo provázením v historických kostýmech.

Během prohlídek se rozhodně netěšte na spousty letopočtů a historických údajů. Výklad je zaměřen právě na tradice, které se váží k Vánocům, na vysvětlení pojmů, které již dnes nejdou úplně známé, ale třeba i na magii a pověry, které se dodnes pojí se Štědrým dnem.

Každý rok se také hořovický zámek snaží přinášet svým návštěvníkům něco nového. V loňském roce to bylo nahlédnutí pod pokličku předvánočního shonu v zámecké kuchyni s ochutnávkou pravého zámeckého cukroví, letos si budou moci hlavně děti, ale i dospělí pro změnu vyrobit vánoční ozdoby a pomoci tak kuchařům ozdobit vlastnoručními výrobky vánoční stromeček.

Adventní pohoda na Hořovickém zámku letos bude probíhat opět první tři adventní víkendy, tedy 1. a 2. prosince, 8. a 9. prosince a 15. a 16. prosince. Prohlídky zámku se budou konat každou celou hodinu, a to od 10 do 15 hodin. Adventní prohlídku můžete také spojit s návštěvou stálé výstavy her a hraček šlechtických dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám