Hlavní obsah

Nevidomí v Jičíně budou mít snadnější orientaci díky hlasovým majáčkům

Novinky, Magda Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Jičín se posunulo zase o krok vpřed, co se týče vstřícnosti ke zdravotně znevýhodněným občanům. Městský úřad instaloval na svých objektech tři hlasové majáčky pro nevidomé a slabozraké a oblastní nemocnice Jičín instalovala jeden majáček u vchodu do areálu.

Foto: Magda Doležalová

Žižkovo nám. - Městský úřad Jičín

Článek

Majáčky byly instalovány na budově Městského úřadu na Žižkově náměstí, v ulici Vrchlického, kde je Centrum pro zdravotně postižené, a na Valdštejnově náměstí u Infocentra. Oblastní nemocnice Jičín a. s. se k této akci připojila a umístila majáček u vchodu do areálu u vrátnice.

Zmíněná zařízení pomáhají v orientaci nevidomým a slabozrakým hlasovými pokyny z reproduktoru a ovládají se speciálním dálkovým ovladačem, který má nevidomý u sebe, nebo ovladačem přímo ve slepecké holi. V Jičíně byl tento majáček zatím pouze jeden, a to před budovou pošty. Nyní je zde dohromady zatím pět majáčků, které pomohou zhruba patnácti nevidomým či slabozrakým občanům Jičína a jistě řadě dalších návštěvníků. Tento rok byly pořízeny čtyři hlasové majáčky, jeden zbývající bude instalovaný po rekonstrukci v budově Aris, kam se přesune velká část městského úřadu z Havlíčkovy ulice. Jeden majáček stál zhruba 11 tisíc korun s DPH.

Majáčky bývají umístěny na frekventovaných místech, jako jsou nádraží, pošty, úřady, nemocnice nebo nákupní centra. Jičín je z okresních měst v Královéhradeckém kraji zatím průkopníkem, podle dotazů na městské úřady v dalších okresních městech tyto majáčky nikde nemají.

Jsou standardem spíše v krajských městech. V Hradci Králové jsou instalovány nejenom na úřadech a dalších institucích, ale např. i v MHD. „Jde především o větší bezpečnost při pohybu městem a lepší orientaci našich nevidomých a slabozrakých občanů, ale i turistů, kteří k nám zavítají. Majáčky slouží pro orientaci v budově a hlasovými pokyny člověka zavedou na recepci, kde mu bude nabídnuta další pomoc,“ uvedl vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Miroslav Kazda.

Také Oblastní nemocnice se k názoru připojuje. "Pro nás je samozřejmostí připojit se k projektu, který zdravotně znevýhodněným občanům pomáhá k lepší informovanosti a vede ke zvýšení jejich bezpečí," vyjádřil postoj nemocnice provozně technický náměstek Ing. Josef Kubíček.

Původně se uvažovalo také o umístění majáčků do prostor autobusového nádraží, zde je ale třeba pohyb nevidomých řešit komplexně. „Vzhledem k tomu, že se do budoucna uvažuje o přesunu autobusového nádraží, prozatím se po dohodě s Tyflocentrem od umístění majáčků upustilo,“ popsal aktuální situaci Ing. Kazda.

Město by ale bylo rádo, pokud by nezůstalo jen u těchto budov. „Budeme jednat také s dalšími institucemi, jako jsou úřady, banky nebo obchodní domy o umístění těchto majáčků,“ dodal Ing. Kazda.

„Velmi by nám pomohlo umístění majáčků např. v budově bývalého okresního úřadu v Havlíčkově ulici, kde bude od nového roku finanční úřad a sídlí zde také úřad práce, na vlakovém nádraží nebo také v nákupních centrech,“ připomněl nevidomý zástupce Tyflocentra Hradec Králové Mgr. Jarmil Moláček.

Reklama

Výběr článků

Načítám