Hlavní obsah

Neuvěřitelný zájem o varhany na Tchaj-wanu vede k větší spolupráci s Univerzitou Hradec Králové

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Hradec Králové řadu let spolupracuje s prestižní státní National Pingtung University na jihu Tchaj-wanu, která je zaměřením na přípravu budoucích učitelů podobná Pedagogické fakultě UHK. O nedávné úspěšné pracovní návštěvě Tchaj-wanu hovoří doc. František Vaníček z Hudební katedry UHK.

Foto: Doc. František Vaníček (archiv)

Doc. František Vaníček při pracovní návštěvě National Pingtung University na jihu Tchaj-wanu, která je přípravou budoucích učitelů podobná PF UHK.

Článek

Kolik studentů UHK v současné době pobývá na tchajwanské univerzitě?

V roce 2015 se na základě uvedených jednání uskutečnil první výjezd 2 studentů Hudební katedry PdF UHK na Tchaj-wan. Studovali tam celý zimní semestr. Před Vánocemi se vrátili domů a budou dále pokračovat ve studiu na naší UHK. Od září se ovšem na Tchaj-wan chystají další 3 naši studenti. Veliký zájem je do budoucna také o studenty výtvarných oborů a oboru pedagogické psychologie.

Vzhledem k přijíždějícím studentům z Tchaj-wanu na naši univerzitu se jedná o velice perspektivně se rozvíjející spolupráci.

Spolupráce s tchajwanskými univerzitami probíhá už od roku 2003. Čím se v současné době dotýká Hudební katedry?

Do dnešních dnů studovalo přes dvě stovky královéhradeckých studentů na tchajwanských univerzitách, letos je největší skupina Tchajwanclů studujících na českých univerzitách zapsaná právě v Hradci Králové. To je výsledek dvanácti let spolupráce Univerzity Hradec Králové nyní již s deseti univerzitami v Čínské republice Tchaj-wan. Za zásluhy o její mimořádný rozvoj převzal v loňském roce profesor Guor Rurng Shieh medaili rektora Univerzity Hradec Králové.

Ve srovnání s tímto výčtem je spolupráce Hudební katedry PdF UHK s Taiwanem vlastně na začátku, ale o to je slibnější. Jak jsem již uvedl – 2 první studentky na Tchaj-wanu, 3 tchajwanští studenti u nás na Hudební katedře PdF UHK. Na jednání s představiteli National Pingtung University jsme však dohodli do budoucna větší počty, Tchajwanci mají navíc eminentní zájem o možnost doktorských studií pro jejich studenty na Hudební katedře PdF UHK atd.

Jedním z cílů vaší cesty byla účast na kolaudaci nových varhan. Byla to velká událost?

Ve městě Pingtung se dokončuje stavba koncertní haly pro 2700 posluchačů, kde firma Schucke z německého Potsdamu postavila nové koncertní třímanuálové varhany. Varhany byly před Vánocemi dokončeny a já na ně provedl kolaudační koncert. Byla to významná akce pro představitele Univerzity a představitele kulturního života. Jedná se o velice krásný nástroj. Samotné otevření koncertní síně však bude až po dokončení posledních stavebních prací v květnu 2016 a my budeme samozřejmě také přítomni. Ve vedlejším městě Kaohsiung se navíc dokončuje ohromný koncertní sál pro 10 tisíc diváků, kde budou stát největší varhany v Asii. Na Tchaj-wanu skutečně v této době dochází k ohromnému boomu varhan!

Rozšíří se tím možnosti stáží studentů Hudební katedry?

Neuvěřitelný zájem o varhany na Tchaj-wanu samozřejmě vede k větší spolupráci. Už letos na naší UHK studuje první Tchajwanec obor hra na varhany. V příštím roce budou další následovat. Navíc se na National Pingtung University připravuje ve spolupráci s UHK otevření na Tchaj-wanu unikátního a prvního studijního oboru hra na varhany. Tím se samozřejmě nabízí možnost zahraničních stáží i pro naše studenty. Dveře jsou skutečně otevřeny a věřím, že této jedinečné příležitosti naše univerzita využije.

Co vás v nejbližších dnech čeká?

V současné době mne zaměstnává vrcholící kampaň spojená s kandidaturou na děkana Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Rád bych zúročil všechny své dosavadní zkušenosti a pomohl uskutečnit potřebné změny ku prospěchu fakulty i celé univerzity.

Reklama

Výběr článků

Načítám