Hlavní obsah

Netradiční pohled na historii Sušicka přináší nová kniha

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tisíc současných i dobových fotografií a nejrůznější dokumenty a informace za období více než sto let. To vše obsahuje kniha, kterou vydalo Město Sušice ve spolupráci s Jaroslavem Hupkou.

Foto: Jan Kaše

Nová kniha, která je od září v prodeji.

Článek

Kniha Válečné hroby a oběti válek na Sušicku je skutečně zajímavým a významným počinem, který si právem zaslouží pozornost veřejnosti. Jak již ze samotného názvu vyplývá, jedná se o téma, které rozhodně nepatří mezi světlá místa naší historie, ale to neznamená, že o něm nebudeme hovořit.

„Hlavním cílem publikace je ukázat, kolik nesmyslných lidských obětí provázelo dějiny Sušicka. Obětí v zájmu skupin a jednotlivců, kteří rozpoutávali války a konflikty pouze proto, aby přinutili ostatní bojovat a položit život v jejich zájmu. Druhým cílem je připomenout si tyto oběti. Neměli bychom zapomínat na občany Sušicka a ciziny během 2. světové války, kteří položili svoje životy za osvobození Sušicka a naší vlasti. Byli to hrdinové. Jejich činy by neměly končit v zapomnění,“ uvádí starosta Sušice Petr Mottl v úvodu knihy.  

Rozsáhlá publikace přináší informace o 101 válečných hrobech a pomnících na Sušicku, avšak její hlavní devizou je skutečnost, že čísla vystupují z anonymity a jsou přiřazována konkrétním lidem. Obsahuje totiž seznamy 1361 padlých, připomenutých na pomnících, 515 padlých, kteří nejsou na pomnících, 1155 padlých v německé armádě, 773 legionářů z 1. světové války, 101 občanů bojujících v zahraničních armádách v 2. světové válce, 85 německých antifašistů deportovaných do Dachau v roce 1938, 133 perzekuovaných osob z období před listopadem 1989.

Nechybí ani autentické výpisy z obecních, školních a farních kronik obcí Sušicka, dobových materiálů z archivů, novin a publikací, a také 1040 současných a dobových fotografií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám