Hlavní obsah

Netradiční novoroční přípitek? Co třeba na šumavském Mouřenci

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silvestr se dá strávit různými způsoby a na různých místech. Velice netradičním a nevšedním zážitkem pak může být vítání roku 2015 na šumavském Mouřenci.

Foto: Jan Kaše

Kostel sv. Mořice na Mouřenci

Článek

Úzká a klikatá asfaltová silnička nás z Annína zavede podél bývalé školy až k samotnému vrcholu Mouřence (671 m n. m.).

Zde se nachází kostel sv. Mořice, který se stal známým a vyhledávaným místem, a to hned z několika důvodů – předchůdcem této kamenné stavby byl původně dřevěný kostelík, který vznikl z iniciativy sv. Vintíře, historie tedy sahá hluboko do období středověku.

Nachází se tady kostnice, v níž se mělo původně nacházet několik tisíc kosterních pozůstatků, přičemž některé pověsti hovoří o tom, že jde o švédské vojáky, zabité v době třicetileté války; jde o místo velice zvláštní až strašidelné, které zaujalo i filmaře. Například režisér Jiří Strach zde natáčel pohádky Tři životy či Anděl Páně.

Není tedy divu, že již delší dobu se snaží skupina lidí obnovit význam a sílu tohoto místa.

„Mouřenec je místo, kde se potkávají lidé dobré vůle. Jde nám o to, aby ten obrovský a úžasný historický, duchovní, kulturní i turistický potenciál tohoto památného areálu byl vhodně a citlivě využitý,“ uvádí se na stránkách Přátel Mouřence.

V letošním roce byl kostel přístupný celkem 32krát a nejrůznější akce přilákaly tisíce lidí. Nemůže tudíž chybět ani silvestrovské vyvrcholení, které se však rozhodně neponese v duchu bujarých oslav.  

„Kostel bude přístupný od 23:30, kdy zde bude znít reprodukovaná tlumená hudba. Příchod nového roku 2015 oznámí památný zvon z roku 1329. Po přípitku a přání (přípitek řeší každý návštěvník ve své režii) zazní česká a šumavská hymna a poté začne P. Tomas van Zavrel sloužit bohoslužbu při svíčkách. Areál hřbitova nasvítíme loučemi,“ uvádí se v pozvánce na tuto akci.

Pokud tedy chcete vrchol roku 2014 strávit opravdu netradičně, můžete vyrazit do této překrásné šumavské lokality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám