Hlavní obsah

Netradiční judistický turnaj ovládli David Klammert a Adam Bydžovský

Novinky, Jana Horáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 6. ledna se na pražské sportovní hale Folimanka uskutečnil netradiční turnaj juda pod názvem Judo Magazín Couple Cup. První turnaj dvojic pořádaný redakcí Judo Magazínu ovládli judisté David Klammert a Adam Bydžovský.

Foto: Jana Horáková

David Klammert a Adam Bydžovský

Článek

Netradičnost tohoto turnaje spočívala v tom, že se jednalo o zápas dvojic ve složení jednoho těžkého a jednoho lehkého judisty. Mezníkem mezi těžkým a lehkým judistou byla hranice 73 kg.

Díky tomu, že jeden závodník je do 73 kilogramů a druhý je od 73 kilogramů, tak se proti sobě dostali závodníci, kteří by se běžně na závodním tatami nepotkali. Při tradičních závodech jsou judisté rozděleni totiž do sedmi váhových kategorií, a nikoliv jen do dvou, jak tomu bylo v tomto případě.

Turnaj byl týmový, a tak nerozhodoval individuální výkon jedince, ale záleželo na obou dvou - úspěšnější a sehranější dvojice zvítězila.

Hlavním závodním lákadlem byla vidina finanční výhry za 1. místo 30 000 Kč, za 2. místo 20 000 Kč a dvě třetí místa po 10 000 Kč. Celkem na Folimanku přijelo 24 špičkových judistů ve 12 týmech. 

Nejvíc se dařilo dvojici Adam Bydžovský a David Klammert. Na druhém místě skončili Jakub Ječmínek a Michal Horák. Třetí pozici si rozdělili Karel Buriánek s Tomášem Knápkem a Jiří Zavadil s Janem Pintou.

„Turnaj jsem si hodně užil, opravdu mě tento koncept dvojic lehkého a těžkého judisty bavil. Bylo to něco nového, a to mám rád. I když pravdou je, že "Bydža" (Adam Bydžovský) mě musel hodně přemlouvat do turnaje, a teď jsem za to rád. Do zápasů jsme si to šli užít a nikdo od nás neočekával přímo vítězství - a to bylo fajn. Nakonec to dopadlo takhle pěkně. Bydža je velmi šikovný mlaďas, který má velký potenciál do budoucna. Ze začátku se trošku trápil, ale později se rozjel do svého tempa ve správných zápasech. Silově a váhově jsem já osobně trochu se soupeři ztrácel, ale naštěstí se mi dařilo držet zápasy v pohybu - což těžkáči nemají rádi. Na tom mám postavený můj styl juda. Přiznávám se, že nejsem moc technický typ, já to prostě musím chodit řezat. Děkuji Judo Magazínu za oživení a zorganizování takového turnaje a snad se v příštím ročníku opět sejdeme,” uvedl vítěz David Klammert.

„Nápad turnaje dvojic se mi moc líbil. Celkově byl turnaj moc dobře zorganizovaný. Je pravda, že ze začátku se mi nepralo moc dobře, ale postupně se to zlepšovalo a díky výbornýmu výkonu Dejvka (Davida Klammerta) jsme to dotáhli až do vítězného cíle,” doplnil Adam Bydžovský.

Na pražskou Folimanku si cestu našlo zhruba 200 fanoušků, kteří fandili všem judistickým borcům. Jako doprovodný program jim zazpíval finalista Superstar Zbyněk Drda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám