Hlavní obsah

Netradiční hold Smetanovi

Novinky, Barbora Krejčí

Bývá zvykem, že se k uctění památek mimořádných osobností přistupuje s úctou a pokorou. Když se k tomu však přidá mladistvý zápal a smysl pro humor, může z toho vzejít událost, jaká se odehrála v pátek 20. června na Smetanově náměstí v Litomyšli.

Foto: Zdena Hanusová

Hold byl plný barev a úsměvů

Článek

Událost, o níž se bude mluvit pochvalným tónem. Studenti pedagogické školy a členové pěveckého sboru KOS holdovali Bedřichu Smetanovi s lehkou nadsázkou: předvedli litomyšlskému publiku „znamenitou, nikdy před tím nevídanou komedii“ na téma průvodu komediantů z Prodané nevěsty. Došlo i na „opravdového indiána z Otahitánských ostrovů“ a na drezúru amerikánského medvěda.

Jako mluvčí se u mikrofonu vystřídali místostarosta a dramaturg Smetanovy Litomyšle Vojtěch Stříteský, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Miluše Horská a ředitel Národního divadla moravskoslezského Ostrava Jiří Nekvasil, který režíroval řadu smetanovských inscenací včetně Čertovy stěny, jež byla v rámci festivalu uvedena týž večer.

Setkání u pomníku Bedřicha Smetany ukončil sborový zpěv písně Proč bychom se netěšili… Průtrž mračen, která se při posledních tónech skladby spustila, jako by se ironicky ptala, zda všichni přítomní myslí své „těšení se“ vážně. Mysleli – a vydrželi zpívat do poslední noty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám