Hlavní obsah

Neratovské poutní slavnosti pomáhají oživovat kdysi vysídlenou ves

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neratovské poutní slavnosti 2014 to je třídenní pestrý program, který bude probíhat od pátku 15. srpna do neděle 17. srpna v Neratově ležícím na česko-polské hranici uprostřed Orlických hor.

Foto: archiv autorky

Zrekontruovaný kostel Nanebevzetí Panny Marie v Neratově.

Článek

V návaznosti na tradice se v pátek 15. srpna vydá ve 13 hodin do Neratova pěší procesí z Rokytnice v Orlických horách, kam organizátoři nabízejí účastníkům i odvoz autobusem. V cíli cesty se v 18 hodin uskuteční mše svatá, večer pak koncert písničkáře Petra Linharta a den uzavře adorace.  

Sobota 16. srpna bude patřit v Neratově šesté diecézní pouti věnované tentokrát 350. výročí založení Královéhradecké diecéze. V deset hodin začne v poutním kostele Nanebevzetí Panny Marie slavnostní mše svatá, kterou celebruje diecézní biskup Jan Vokál s indickým biskupem Bernardem Morasem a budou během ní oceněni charitní zaměstnanci a dobrovolníci.

Odpoledne nabízí program pro celou rodinu. Ve 14.00 hodin odstartuje od místní školy charitativní Běh naděje, o hodinu později proběhne beseda s indickými biskupy na téma adopce na dálku. Program bude pokračovat vystoupením Nízkoprahového klubu dětí a mládeže Kutná Hora a divadelním představením "Don Bosco v 21. století". V 18 hodin se uskuteční koncert Sboru z hor a druhý den slavností  zakončí koncert Filharmonie Hradec Králové v poutním kostele.

„Součástí Neratovských poutních slavnosti je každoročně řemeslný jarmark, prezentace práce lidí s postižením, několik koncertů, ale i atrakce pro děti a výtečné poutní koláče, které pečeme přímo v Neratově,“ uvedla k programu Zdenka Burešová ze Sdružení Neratov.

Zajímavé poznatky jistě přinese také výstava k 20. výročí diecézní charity, stejně jako možnost vyzkoušet si vozítka pro handicapované či se zúčastnit tvořivých workshopů.

Posledním dnem slavností je neděle, kdy bude probíhat prodej výrobků chráněných dílen Kopeček. Mše svatá celebrovaná biskupy z Indie a Josefem Suchárem začne v 10 hodin. V odpoledním programu vystoupí šermíři ze skupiny Rytíři krále Jana. Neratovské poutní slavnosti zakončí pod prosklenou střechou kostela Nanebevzetí Panny Marie koncert legendární skupiny Spirituál kvintet.  

K významu Neratovských poutních slavností Zdenka Burešová ze Sdružení Neratov řekla: „Akce nám pomáhá oživovat kdysi vysídlenou ves a propojovat lidi s postižením, kteří u nás žijí, s "majoritní" společností!“  

Reklama

Výběr článků

Načítám