Hlavní obsah

Nepřístupné Boletice se otevřou pro sportovce a turisty

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Epicentrem, startem i cílem na Boleticku je nejvýše položený chovný rybník v Česku Olšina u Horní Plané s rekreačním areálem. Na sportovní zájemce v sobotu čeká několik disciplín v unikátních přírodních kulisách.

Foto: VLS

Vojenský újezd Boletice

Článek

V sobotu 2. července odstartuje od nejvýše položeného chovného rybníku v ČR, Olšiny u Horní Plané, akce Boletice Race – unikátní běžecký a cyklistický závod jindy nepřístupným výcvikovým prostorem.  Na rybníku se budou konat závody dračích lodí a na jeho břehu poběží doprovodný program pro celou rodinu.

Pořadatelem jsou Vojenské lesy a statky ČR (VLS), správce Boletic, kterým se jako vojenské lokalitě po šest desetiletí vyhýbal okolní civilizační ruch. Akce je premiérovým projektem otevírání vojenských lokalit veřejnosti.

První odstartují  v 10.00 hodin dopoledne  na 20kilometrovou trať běžci, po nich v 11.30 vyjedou na delší osmašedesátikilometrovou trať závodníci na kolech. A v pravé poledne se cyklisté vydají na okruh 41 kilometrů. Dětem bude sloužit půlkilometrový okruh na Olšině, na němž odstartují v 10.15 běžecké závody, ve 13 hodin pak malí závodníci na kolech.

Dračí lodě i dřevorubecká show

„Dvaadvacetičlenná družstva z řad zájemců si také mohou vyzkoušet na vodní ploše Olšiny na 200metrové trati závody dračích lodí. Po dopoledním tréninku a kvalifikačních jízdách začnou v 12.15 rozjížďky. Příjemným zpestřením závodu pro amatérské sportovce bude, že si na tratích budou moci změřit své síly s profesionály z armádního klubu Dukla, kteří přislíbili svou účast. Pro všechny, kdo právě nezávodí, pak bude určen společenský a kulturní program v areálu Olšiny i v jeho okolí. Na podiu se vystřídají Xindl X (od 15:00 hodin), Olga Lounová, Daniel Čech. Na programu bude také dřevorubecká show, která se v zámoří vyvinula ze soutěží lesníků již v dobách, kde jejich hlavním nástrojem byla ostrá sekera a pila,“ informuje mluvčí VLS Jan Sotona.

Výcvikové prostory, které z části přecházejí do civilního režimu, jako je tomu u prostoru Brdy, se díky nepřístupnosti veřejnosti staly lokalitami s velkou biosférickou hodnotou. Přestože tu byly v padesátých letech zničeny desítky obcí, v dalších desetiletích naopak jejich uzavření způsobilo, že se tu příroda sama mohla obnovit. Do části vojenských újezdů je v poslední době občas umožněn přístup, ale stále v přísném režimu omezeného vstupu.

Reklama

Výběr článků

Načítám