Hlavní obsah

Neobyčejné zážitky čekaly na účastníky nočního putování Poličkou

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již třináctý ročník nočního putování městem s názvem Čas pro neobyčejné zážitky se uskutečnil v sobotu 2. června v Poličce. Počasí bylo vydařené, program bohatý, bylo na co koukat a zážitků bylo ten večer opravdu mnoho...

Foto: Alena Jandlová
Článek

Jako každý rok se do akce neváhaly zapojit organizace, které návštěvníkům přinášejí neobyčejné zážitky již několikátým rokem, avšak v letošním roce přibylo i několik takových, které si svojí účast na nočních prohlídkách vyzkoušely poprvé a s velkým úspěchem.

Mnozí návštěvníci nočních prohlídek využili možnosti zavítat do barokní radnice, kde byly zdarma zpřístupněny všechny její poklady.

Ve vestibulu návštěvníky přivítala absolventka FAVU v Brně představující svojí videoprezentaci o umělcích a výtvarné tvorbě. Po vystoupání několika schodů se návštěvníci dostali do prvního patra kde je umístěna obrazová galerie rakouského rodu Hohenemsů a také obrazy mapující vývoj umění na Poličsku.

Prostory provedli průvodci v dobových kostýmech, kteří jakoby vystoupili z obrazů, a hovořili o životních osudech Jakuba Hanibala z Hohenemsu či sochaře Vojtěcha E. Šaffa. Svým tajemným kouzlem na mnohé dýchla gotická kaple nasvícena světly reflektorů tak, aby okouzlila návštěvníky svou původní výzdobou z roku 1751.  

Milovníci jemné ironie a úsměvné nadsázky zajisté ocenili výstavu uznávaného umělce a výtvarníka nazvanou Adolf Born - Nejen Mach a Šebestová. Mnozí zavzpomínali na svá dětská léta, když sledovali projekci tohoto dnes již kultovního večerníčku a zároveň pomáhali svým dětem s vyplňováním pracovního listu a plněním různorodých úkolů. Během večera o své tvorbě promluvila také uznávaná fotografka Veronika Bromová, která návštěvníkům osobně představovala své fotografie, které jsou vystaveny v expozici barokní radnice, a vysvětlovala, co jí bylo a je inspirací.

Možnost byla i zhlédnout jindy nepřístupnou radniční věž. Po zdolání několika desítek schodů na vás čekal výklad hodináře a prohlídka radničního hodinového stroje. A pro ty fyzicky zdatné byla otevřena i komora pod gotickou kaplí.

Úspěšné byly večerní prohlídky Rodné světničky Bohuslava Martinů. Ty byly oživeny postavami malého Bohouška hrajícího na housle a jeho starší sestrou Marií, která návštěvníkům vyprávěla, jaké bylo žití ve světničce 36 metrů nad zemí. Společně s dobovými kostýmy a rekvizitami za svitu noční oblohy měl návštěvník pocit, jako by se ocitl v rodně světničce přímo roku 1900.

Díky názorné mapce a popisu míst jednotlivých zastavení si návštěvníci mohli v klidu projít mnohá zastavené a načerpat tak spoustu neobyčejných zážitků…

Celá akce se setkala se značným úspěchem, o čemž svědčí i velmi vysoká návštěvnost. Za celý večer totiž do Barokní radnice ve středu poličského náměstí zavítalo téměř 1400 návštěvníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám