Hlavní obsah

Neobvyklé příběhy nabízí výstava v orlickoústecké galerii Malé scény

Novinky, Stanislava Dvořáková

Malá scéna v Ústí nad Orlicí otevřela podzimní sezónu výstavou tajemných fotografií Jiřího Kočí a Jiřího Lásla opředených pověstmi, subjektivními pocity, vzpomínkami a křehkou krásou kreseb poetického ladění moderních ornamentů Oluše Kočí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Příběh na fotografi Jiřího Kočí Hledání Stromoucha je jednou z nejznámějších pověstí okolní přírody města Ústí nad Orlicí.

Článek

Blížící se pohádkový konec roku přináší zvýšený zájem o dávné události a záhadná dění. V tomto duchu byla v galerii Malé scény v Ústí nad Orlicí otevřena podzimní sezóna popáté uvádějící oblíbeného autora fotografa Jiřího Kočí, tentokrát s motivy neobvyklých až tajemných příběhů.

Jako v pohádkovém paláci se za třiatřiceti dřevěnými rámy obrazů odvíjejí příběhy, které vykouzlí dobu dávno minulou i dění protnuté současností.

Vizuálním náznakem ztvárnění děje pověstí jsou tři fotografie. První Hledání Stromoucha připomíná 13. století a dobrého skřítka Stromoucha, který dodnes jako maskot se podílí na akcích Sboru pro záchranu hradu Lanšperka.

Další pověst naopak vypráví o duchu zlého zlomyslného lanškrounského pána, přezdívaného Dešvenda, který dlouho s hlavou v podpaždí strašil ústecké obyvatele.

Třetí méně známá pověst se odehrává v rozvalinách hradu Litice, kde o zmizení přízraku ničemného mnicha se zasloužila divoká kočka.

Další fotografie s trochu bájným příběhem rozmachu a slávy průmyslové továrny, však nekončí pohádkově s dobrým koncem, ale zmarem.

Do vnitřních lidských emocí zasahují nástiny pocitů s označením Vstřícnost, Loučení, Souznění, Instinkt, Útěky a V pasti. Současné dění pak věrně vykresluje V proudu života či Rychle pryč!

Do vzpomínek dětských let se lze vrátit při pohledu na bojující letadélka v kontrastu her dnešní mládeže, kdy v zaujetí boje vše ovládne v počítačové hře robot Bulk.

Toto je pak jen krok k nahlédnutí do představ mladé generace, kterou představuje série fotografií devítiletého Jířího Lásla. I on zdědil nadšení pro fotografii po dědečkovi Jiřím Kočí a oslavil již také první úspěchy. Ve fotosoutěži Příroda a železnice 2015 v České Třebové získal prvenství s fotografií Rychlovlak v kategorii barevná fotografie a zároveň první místo s fotografií Podzimní kolej v kategorii černobílá fotografie.

V stylizovaném barevném podání pak doplňuje atmosféru umělecké fotografie poetické ladění moderních ornamentů Oluše Kočí. Kresby jsou digitálně převedeny na plátno a v této podobě prezentovány. Opět tématem jsou většinou lidské vlastnosti, nálady a stavy mysli, ovšem tentokrát podány s ženskou jemností a graciézností jakoby v podobě pestrých korálkových kapiček na jemných pavoučích vláknech zázraků přírody.

Výstava je otevřena vždy od úterý do pátku od 15 do 21 hodiny a při každé akci v Malé scéně. Konečným termínem této zajímavé ukázky umění je pátek 30. září v obvyklém čase od 16 do 21 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám