Hlavní obsah

Nemocnice Valašské Meziříčí získala moderní výpočetní tomograf

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým moderním výpočetním tomografem (CT) v hodnotě 14,2 milionu korun se může pochlubit Nemocnice Valašské Meziříčí. Přístroj patří ve své kategorii k nejmodernějším na trhu. Výrazně zrychlí jednotlivá vyšetření, protože dokáže pacienta vyšetřit v případě potřeby i za čtyři sekundy.

Foto: Michal Václav

Tomograf je vybaven moderním softwarem, který umožňuje výrazně redukovat nezbytně nutnou dávku rentgenového záření.

Článek

„Tomograf je vybaven moderním softwarem, který umožňuje výrazně redukovat nezbytně nutnou dávku rentgenového záření, ve většině případů o polovinu, někdy i více. V případech, kdy je nutné podání kontrastní látky, dokáže přístroj také optimálně nastavit její množství podle typu vyšetření a podle parametrů jednotlivých pacientů,“ uvedla primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí MUDr. Radmila Hurská s tím, že nový výpočetní tomograf nahradil starší přístroj z roku 2008.

Výpočetní tomograf funguje na principu rentgenového záření a je využíván k detailnímu zobrazení orgánů lidského těla, zejména k rutinnímu vyšetření mozku, páteře, plic, břicha a pánve, či k přesnějšímu zobrazení úrazových změn kostí.

Dále umožní kvalitnější vyšetření tepenného a žilního systému. Vyšetření pomocí CT se také využívá ke sledování účinnosti léčby u onkologických pacientů v čase, což pomáhá nastavit optimální léčbu těchto pacientů.

„Díky zrychlenému skenování můžeme nyní pacienta vyšetřit ve větším rozsahu než doposud. Nové CT také dokáže podrobněji zobrazit tepny krku, mozku, končetin či břišních tepen a odhalit tak jejich možná zúžení či uzávěry. Podstatně kvalitněji také můžeme vyšetřovat plicní tepny a prokázat případnou plicní embolii,“ dodala primářka Hurská.

Nové CT umí snímat 80 řezů současně, a to díky unikátním detektorům s vysokou kvalitou zobrazení, rychlostí a kapacitou. Výpočetní tomograf výrazně zrychlí jednotlivá vyšetření, pacienta dokáže vyšetřit v případě potřeby jen za čtyři sekundy.

Nemocnice plánuje díky novému CT také rozšířit spektrum vyšetření na základě požadavků lékařů nejen z valašskomeziříčské nemocnice, ale i pracovišť vyššího typu. Jedná se především o vyšetření srdce - koronárních tepen, kalciového skóre či virtuální kolonoskopii.

„Výhodou nového přístroje je kvalita pořízených snímků s vysokým rozlišením jednotlivých struktur. Dalším plusem je také portálové řešení, díky kterému se lékaři mohou připojit k vyhodnocovacím stanicím na kterémkoli počítači na oddělení a prohlížet si data i v trojrozměrných rekonstrukcích,“ sdělil referent zdravotnické techniky Ing. Jaromír Petřík.

V Nemocnici Valašské Meziříčí je na CT vyšetřeno ročně zhruba šest tisíc pacientů. „Teď se dá předpokládat, že se vyšetří zhruba o 15 procent více pacientů,“ dodal Ing. Petřík.

Reklama

Výběr článků

Načítám