Hlavní obsah

Nemocnice Valašské Meziříčí pořídila nový moderní inkubátor nejen pro předčasně narozená miminka

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Valašské Meziříčí pořídila pro své nejmenší pacienty nový inkubátor v hodnotě převyšující 220 tisíc korun. Pomoc tohoto moderního vybavení ve valašskomeziříčské nemocnici potřebuje zhruba každý pátý novorozenec, nejčastěji předčasně narozené děti.

Foto: Radka Miloševská

Moderní inkubátor je určený k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní hmotností.

Článek

Moderní inkubátor je určený k ošetřování novorozenců, včetně nedonošených dětí s nízkou porodní hmotností. Tyto děti nemají vždy optimálně účinnou a zralou vlastní termoregulaci.

„Využitím inkubátoru se předchází podchlazení dítěte, a tím nedochází ke zhoršení celkového stavu miminka. Všechny důležité parametry inkubátoru jsou hlídány pomoci alarmů,“ vysvětluje primář novorozeneckého a dětského oddělení valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Libor Slováček s tím, že pořízený inkubátor se řadí mezi vysoký standard moderního zdravotnického vybavení,  které splňují ty nejnáročnější podmínky jak pro nejmenšího pacienta, tak pro zdravotnický personál.

Nový stacionární inkubátor je určen pro předčasně narozené novorozence až do hmotnosti šesti kilogramů, kterým zajišťuje vhodné klimatické podmínky (teplo, vlhkost, kyslík).

„Inkubátor je vybaven displejem, obsluha tak veškerá data o novorozenci sleduje přehledně na jednom místě. Inkubátor v rámci příslušenství je vybaven modulem monitoringu saturace kyslíkem novorozence. Funkce alarmů je zabezpečena i při výpadku elektrické sítě,“ doplnil popis předností nového inkubátoru Ing. Jaromír Petřík, referent zdravotnické techniky Nemocnice Valašské Meziříčí.

„V současné době je na oddělení pět kvalitních inkubátorů, které plně vyhovují podmínkám v péči o miminko. Délka péče o novorozence v inkubátoru je individuální. Faktorů ovlivňujících dobu pobytu v inkubátoru je řada, odvíjí se od gestačního týdne, porodní váhy, průběhu poporodní adaptace a termostability novorozence,“ uvedla staniční sestra novorozeneckého oddělení valašskomeziříčské nemocnice Bc. Irena Stromšíková.

V posledních letech se v Nemocnici Valašské Meziříčí narodí téměř tisíc miminek. Inkubátory se na novorozeneckém oddělení využívají přibližně u 20 procent všech novorozenců. „Právě získaný přístroj spolu s výborným týmem profesionálů na našem oddělení nám pomůže i nadále zajištovat vysokou kvalitu péče a ty nejlepší podmínky pro nejmenší pacienty,“ uzavřel primář MUDr. Libor Slováček.

Reklama

Výběr článků

Načítám