Hlavní obsah

Nemocnice Valašské Meziříčí nabízí nové podzimní instruktážní lekce severské chůze

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severská chůze je v České republice stále populárnější. Do hor se speciálními holemi vyráží stále častěji také lidé ve Zlínském kraji, roste proto zájem o speciální instruktážní lekce severské chůze. Nemocnice Valašské Meziříčí vyšla sportovcům vstříc a otevřela nové podzimní instruktážní lekce.

Foto: Hana Szotkowská

Severská chůze je v České republice stále populárnější.

Článek

Severská chůze je v České republice stále populárnější, avšak mezi lidmi se najde mnoho osob, které mají vůči tomu sportu předsudky, považují jej za příliš snadný a neefektivní. Opak je pravdou.

„Lidé mají předsudky, protože si myslí, že hole fungují při chůzi jako opora. To je na jednu stranu pravda, ale na druhou stranu fungují hole především jako zvýšení pohybové zátěže. Při správné technice nordic walkingu se zapojí až 90 procent svalů v těle, a proto je to velmi výhodná aktivita pro všechny věkové skupiny,“ vysvětlila fyzioterapeutka Mgr. Eva Kopecká, která v Nemocnici Valašské Meziříčí vede instruktážní hodiny nordic walkingu. „S holemi je při chůzi mnohem větší rozsah pohybu. A pokud jsou na tom lidé kondičně dobře, je možné s nimi i běhat,“ dodala.

Energetický výdej je při severské chůzi asi o čtvrtinu vyšší než u běžné chůze. Severská chůze je také poměrně levný sport, který lze vykonávat téměř vždy – v jakékoliv roční době, při jakémkoliv počasí.

Až když si člověk zkusí severskou chůzi na vlastní kůži, zjistí, že naučit se správný stereotyp chůze vyžaduje určité úsilí. Základem techniky je správná koordinace pohybu nohou a rukou s holemi. Při chůzi se pravidelně střídá levá dolní končetina vpřed s pravou horní končetinou vpřed a naopak.

Některým jedincům tento pohyb zpočátku působí značné problémy a jdou nepřirozeně současně stejnou nohou a rukou dopředu. Proto je vhodné absolvovat instruktážní hodinu, kde se zájemce vše potřebné naučí. Nemocnice Valašské Meziříčí pořádá instruktážní lekce pravidelně.

„Instruktáž trvá zhruba hodinu. Na úvod seznamuji klienty se správnou technikou – jak má mít každý hole vysoké, při jaké tepové frekvenci je vhodné chodit, apod. Druhá polovina lekce je věnována praktickému nácviku chůze samotné v areálu nemocniční zahrady. Při hodině získají klienti všechny potřebné informace k tomu, aby mohli praktikovat chůzi sami při svých volnočasových, pohybových aktivitách,“ uvedla fyzioterapeutka. Při nesprávné technice provádění pohybu si člověk sice neublíží, avšak chůze není tolik účinná.

Mezi základní vybavení pro severskou chůzi patří kvalitní sportovní obuv, sportovní oblečení, ideálně prodyšné a funkční, které zajistí tepelný komfort a samozřejmě speciální hole, které mají poutko zpevňující zápěstí a palec pro lepší manipulaci. Nordic walking je velice příjemný druh pohybu, který může vykonávat každý, výkonnostní sportovec i začátečník, mladý člověk i lidé v pokročilém věku a rovněž lidé obézní, kteří by rádi snížili svou hmotnost. Nordic walking je ideální pohybovou aktivitou pro osoby s nadváhou především díky šetrnému namáhání kloubů a svalových úponů.

Reklama

Výběr článků

Načítám