Hlavní obsah

Nemocnice Šumperk má nový porodní sál, budoucím maminkám nabídne i Love Story

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Šumperk kompletně zrekonstruovala svůj porodní sál, a tak se mohou budoucí maminky těšit na nové moderní prostředí. Největší novinkou je přitom velká vana „Love Story“, ve které maminky mohou během porodu odpočívat a ulevit si tak od porodních bolestí.

Foto: Hana Szotkowská, Nemocnice Šumperk

Nová speciální vana má příhodný název Love Story, budoucí maminky si v ní mohou ulevit od porodních bolestí.

Článek

Rekonstrukce trvala celkem tři týdny, během kterých se porodní sál změnil postupně k nepoznání. Kromě nové podlahy nebo kompletně zrekonstruované koupelny čeká na budoucí maminky i nová speciální vana, ve které mohou během porodu odpočívat a ulevit si od bolesti.

Velkým zastáncem tzv. hydroanalgezie je i primář gynekologicko-porodnického oddělení MUDr. Harald Čadílek, který s ní má velké zkušenosti. „Věřím, že budoucí maminky tuto novinku přivítají. Teplá voda totiž působí velmi dobře na bolest a zároveň pomáhá na otevírání a tedy zdárný postup porodu. Takový komfort jako vana přitom klasická sprcha jednoznačně nenabídne,“ vysvětluje primář.

Nebude se přitom bránit ani přáním maminek rodit do vody. „Lze to však jen za splnění určitých hygienických podmínek a především výborně spolupracující rodičky,“ upozorňuje primář. Jeho mnohaleté zkušenosti z předchozího působiště však jasně ukazují, že většina maminek porodní vanu využívá v první době porodní, právě pro relaxaci a úlevu.

Místo klasické porodní vany zakoupila nemocnice speciální vanu pro dvě osoby s přídavným PU panelem, který zabezpečuje vyšší tepelnou izolaci pláště vany a udrží tak teplejší vodu mnohem déle.

„Speciální vana má příhodný název Love Story. Což zároveň symbolizuje, že těhotenství je výsledkem lásky rodičů, a porozením miminka se završuje právě jejich „love story“. Takže to, co začalo před devíti měsíci jako love story šťastného páru, bude končit opět jako love story s využitím této speciální vany,“ popisuje s nadsázkou primář.

Celkově si rekonstrukce i s pořízením nové speciální vany vyžádala náklady ve výši čtvrt miliónu korun. „Naším cílem je, aby se u nás maminky cítily co nejlépe, a doufám, že rekonstrukce jednoho z našich sálů tomu napomůže. Samozřejmě neméně důležitý je i přístup zdravotnického personálu. V naší porodnici ctíme jedno pravidlo, a to že pro způsob nekomplikovaného porodu je rozhodující přání budoucích rodičů,“ dodal primář Čadílek, který zároveň zdůrazňuje, že je nemocnice schopna díky svému kvalitnímu přístrojovému vybavení a odbornému personálu dohlížet u maminek na celý průběh těhotenství a odhalit včas případné komplikace.

„Pro náš celý tým je nesmírně důležité zajistit nejen bezpečný průběh porodu, ale i bezpečný průběh těhotenství,“ upozorňuje. Výhodu spatřuje zejména v komplexnosti služeb, které je nemocnice schopna nabídnout. Od kvalitně vybavených ambulancí, přes laboratoře až po navazující operační sály, včetně zákrokového sálku.

A investovat do gynekologicko-porodnického oddělení plánuje nemocnice i nadále. Konkrétně do svých gynekologických ambulancí, které plánuje v letošním roce také zrekonstruovat a přístrojově posílit. A jak primář přiznává, novinek bude v tomto roce poměrně dost. „Se všemi veřejnost rádi průběžně seznámíme,“ uzavírá primář.

Reklama

Výběr článků

Načítám