Hlavní obsah

Nemocnice Šternberk poskytuje pacientům dialýzu už celou dekádu

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hemodialyzační oddělení Nemocnice Šternberk si dnes, 14. října, připomíná 10. výročí svého založení. V průběhu deseti let se oddělení rozrostlo na 11 dialyzačních lůžek, je vybavené desítkou moderních přístrojů pro hemodiafiltraci a zlepšilo komfort pacientů klimatizovanými dialyzačními sály.

Foto: archiv nemocnice

Dialýza Nemocnice Šternberk pomáhá pacientům s nemocnými ledvinami již 10 let.

Článek

Nyní se oddělení připravuje na zavedení nového systému pro míchání dialyzačních roztoků, který usnadní přípravu roztoku i jeho cestu k pacientovi. Lékaři a zdravotníci dialýzy doposud pomohli 355 pacientům.

Již od svého vzniku má Hemodialyzační oddělení, jehož kompletní vybudování v roce 2009 vyšlo na 9 milionů korun, v provozu celkem osm dialyzačních přístrojů, z toho čtyři provádí hemodiafiltraci. V roce 2011 byly v Nemocnici Šternberk investovány 2 miliony korun do rozšíření oddělení a nákupu šesti dalších přístrojů.

„Tyto přístroje používají nejnovější hemoeliminační metodu a nahrazují pacientům funkci ledvin tím nejšetrnějším způsobem. Je prokázáno, že pacient, který podstupuje hemodiafiltraci, přežije déle, protože metoda má lepší čistící schopnost krve a méně nežádoucích účinků, kterými běžně jsou oběhová nestabilita nebo výskyt křečí a únavy u pacienta,“ uvedl MUDr. Vojtěch Bartl, vedoucí lékař Hemodialyzačního oddělení Nemocnice Šternberk.

Díky pořízenému vybavení a navýšení počtu dialyzačních lůžek zachovalo oddělení dvousměnný provoz a pacienti nemusí být dialyzováni v noci. Komfort pacientům přináší i klimatizované dialyzační sály, které prošly modernizací v roce 2014, WI-FI připojení k internetu a občerstvení zdarma při každé návštěvě dialýzy.

Nově se dostane komfortu i zdravotnickému personálu. V přípravě se totiž nachází nový centrální systém pro míchání a rozvod dialyzačních roztoků. „Nové speciální přístrojové vybavení nám umožní míchat si dialyzační roztoky přímo na našem pracovišti dle předepsaných pravidel a kritérií a rozvádět přímo na dialyzační sály k dialyzačním přístrojům. Přístrojové vybavení lze ovládat jak manuálně, tak částečně i přes výpočetní techniku,“ pochvaluje si MUDr. Vojtěch Bartl s tím, že doposud se musely roztoky navážet v pětilitrových kanystrech.

Ročně vyhledá šternberskou dialýzu 15 až 20 nových pacientů. Jsou mezi nimi i lidé s akutním selháním ledvin, kdy dosud nejmladšímu pacientovi bylo 42 let.

„Ročně míváme průměrně pět případů, které vyžadují přechodnou hemodialyzační péči v naší nemocnici. Jakmile dojde u pacienta k obnově ledvinných funkcí, pacient přestává být na hemodialýze závislý. Momentálně zaznamenáváme klesající stav pacientů, nicméně z dlouhodobého hlediska se počet pohybuje mezi 32 – 42 pacienty, které máme v dialyzační péči,“ sdělil MUDr. Vojtěch Bartl s tím, že fungováním Hemodialyzačního oddělení se zlepšila dostupnost nefrologické péče ve šternberském regionu.

Hemodialyzační oddělení je ambulantní specializované pracoviště a dynamicky se rozvíjející oddělení s kvalifikovaným personálem a individuálním přístupem ke klientům. Léčba probíhá v příjemném prostředí a přátelské atmosféře.

Reklama

Výběr článků

Načítám