Hlavní obsah

Nemocnice plánují nový program, hledají dobrovolníky

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice Šternberk, Prostějov a Přerov plánují spuštění dobrovolnického programu, pro který hledají zájemce. Úkolem dobrovolníků bude zpříjemnit dlouhodobě hospitalizovaným pacientům pobyt v nemocnici.

Foto: Archiv nemocnice
Článek

„Hledáme dobrovolníky, které baví práce s lidmi, mají chuť pomáhat a chtějí navíc získat nové zkušenosti a přátele. Hlavní náplní jejich práce bude zpříjemnit volný čas pacientů, povídat si s nimi, číst knihy a noviny, hrát stolní hry nebo je doprovázet na procházky,“ informovala vrchní sestra šternberské léčebny dlouhodobě nemocných Andrea Vacová. Dobrovolníci podle ní mohou přijít i s vlastními nápady.

Cílem dobrovolnické služby v nemocnici je zlepšovat psychosociální podmínky pacientů. Díky pravidelným návštěvám pomohou dobrovolníci pacientům čelit nejen nepříjemným pocitům spojeným s nemocí, ale také změně životního rytmu.

„Dobrovolníci přináší sociální a lidský kontakt, pomoc při překonávání sociálních a technických bariér a samozřejmě zpříjemňují pobyt pacientům v době hospitalizace. Dobrovolnická činnost není přínosem pouze pro pacienty, obohacuje i dobrovolníky samotné. Získají jiný pohled na svět a často mění svůj žebříček hodnot,“ doplnila Vacová.

Dobrovolníkem může být každý, komu je víc než 18 let, má čistý trestní rejstřík a chce tuto činnost vykonávat ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu. Od zájemců je očekáván zralý přístup k životu, ochota pomoci a možnost věnovat týdně hodinu a více času nemocným.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám