Hlavní obsah

Nemocnice Nový Jičín zve na bezplatnou prevenci onemocnění ledvin

Novinky, Radka Miloševská

Měření krevního tlaku, stanovení kladiny cukru v těle i chemické vyšetření moči budou moci ve čtvrtek 9. března absolvovat zájemci zdarma. Nemocnice Nový Jičín se zapojuje do mezinárodní osvětové akce Den ledvin, v rámci které nabídne bezplatné konzultace ledvinových obtíží i vyšetření ledvin.

Foto: archiv AGEL

Téměř polovina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin.

Článek

Cílem akce je zajištění prevence onemocnění ledvin, které trápí každého desátého Čecha. U řady lidí přitom onemocnění nemá výraznější projevy, a tak pacienti často přicházejí k lékaři až v pokročilé fázi nemoci. 

„Ledvinové onemocnění nemusí mít mnohdy vůbec žádné významnější projevy. Téměř polovina pacientů, kteří jsou odkázáni na dialýzu, zpozoruje potíže až v momentě, kdy již dojde k selhání ledvin. K preventivním vyšetřením proto zveme a vyzýváme skutečně všechny zájemce, bez ohledu na jejich zdravotní stav,“ říká staniční sestra hemodialyzačního oddělení Nemocnice Nový Jičín Lea Řehulková s tím, že včasná diagnóza onemocnění ledvin může pomoci vyhnout se dialýze nebo alespoň dialyzační léčbu oddálit. 

Diagnostika ledvinových obtíží přitom není nijak výrazně nepříjemná. „V rámci Dne ledvin budeme příchozím nabízet především základní vyšetření k posouzení rizika onemocnění ledvin, tedy vyšetření moči, měření krevního tlaku a stanovení hladiny krevního cukru a tuku,“ jmenuje Lea Řehulková s tím, že v případě zjištění nálezu budou mít lidé možnost se ihned objednat k dalšímu odbornému vyšetření. Mimo to zahrne Den ledvin i konzultace s odborníky, a to jak ohledně vlastních obtíží, tak třeba i ohledně obtíží blízkých osob, které se konzultaci s lékařem například ze strachu vyhýbají. 

Smyslem Dne ledvin, který již jedenáctým rokem vyhlašuje Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost, je prevence vzniku onemocnění ledvin, případně jejich včasný záchyt.

„Pokud mají lidé jakékoliv podezření na onemocnění ledvin, například mají nezvykle zbarvenou či zpěněnou moč, močí málo nebo naopak velmi často, mají problémy se zadržováním tekutin v těle nebo bolest v bederní oblasti, ať se určitě přijdou nechat prohlédnout,“ vyzývá staniční sestra Řehulková.

Den ledvin v Nemocnici Nový Jičín proběhne v prvním patře pavilonu interních oborů, a to ve čtvrtek 9. března od 9.00 do 15.00 hodin. Zváni jsou všichni lidé, kteří se zajímají o problematiku onemocnění ledvin, chtějí se nechat preventivně vyšetřit nebo konzultovat své obtíže. Zájemci si navíc mohou v dopoledních hodinách prohlédnout hemodialyzační oddělení.

Reklama

Výběr článků

Načítám