Hlavní obsah

Nemocnice Nový Jičín využívá nejmodernější mobilní rentgen

Novinky, Radka Miloševská

Traumatologické oddělení Nemocnice Nový Jičín uvedlo do provozu nový mobilní rentgenový přístroj, tzv. C-rameno. Přístroj, který slouží chirurgům při traumatologických zákrocích, přišel na více než 4,5 milionu korun.

Foto: Martin Janík

Přístroj, který slouží chirurgům při traumatologických zákrocích, přišel na více než 4,5 miliónu korun.

Článek

Nové moderní C-rameno svými parametry dosahuje světové úrovně a nahradilo starší typ, který se v novojičínské nemocnici využíval přes 10 let.

Moderní C-rameno umožňuje kvalitnější zobrazení i možnost provedení složitějších výkonů. Přístroj s plochým panelovým detektorem a digitálním zpracováním obrazu má oproti staršímu typu mnohem větší dynamický rozsah a rozšiřuje oblast použití přístroje.

„Výškově nastavitelné otočné C-rameno s možností zvětšení obrazu a výběrem provozních režimů umožňuje zobrazit operační pole v libovolných projekcích podle potřeby operujících lékařů. Přístroj slouží zejména k rentgenové navigaci při operacích zlomenin horních a dolních končetin,“ informovala vrchní radiologická asistentka Nemocnice Nový Jičín Bc. Zdenka Koláčková s tím, že rentgenový přístroj využívají zhruba u zhruba 20 pacientů týdně.

„Starší C-rameno pak najde využití na druhém ortopedickém operačním sále, kde pomůže zpřesnit implantace endoprotéz,“ doplnila.

Moderní C-rameno má větší rozlišovací schopnost než předchozí starší přístroj. To umožňuje operujícím lékařům přesné zobrazení pohybového aparátu při syntézách zlomenin od kostí stehenních či bércových až po drobné články prstů u dětí.

„Při zákrocích lékaři díky C-ramenu mohou na monitoru sledovat celý průběh operace, a to například zavádění fixujícího kovového materiálu. Vše je rovněž dokumentováno a ukládáno v digitální podobě do paměti,“ vysvětlila hlavní přednosti nového přístroje Bc. Zdenka Koláčková.

Další výhodou nového přístroje je snížení dávky záření nezbytného k provedení vyšetření a zvýšení bezpečnosti vyšetření, jak pro vyšetřovaného pacienta, tak i pro zdravotnický personál. Radiační ochrana zde hraje důležitou roli. Digitální vybavení přístroje umožňuje další následné úpravy rentgenových snímků a jejich přenos do vnitřního informačního systému nemocnice.

Do vnitřního informačního systému nemocnice se také exportují údaje o dávce v průběhu vyšetření. „Výhodou je přehledné nastavení snímkovacích parametrů pomocí dotykových displejů a při zpracování obrazu možnost eliminace kovových materiálů,“ dodala vrchní radiologická asistentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám