Hlavní obsah

Nemocnice Nový Jičín nově nabízí školení v robotické chirurgii lékařům z celé Evropy

Novinky, Lucie Drahošová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komplexní onkologické a robotické centrum Nemocnice Nový Jičín, které jsou součástí skupiny AGEL, získalo prestižní evropský akreditační statut Case observation center pro robotickou kolorektální chirurgii prováděnou na Chirurgickém oddělení Nemocnice Nový Jičín.

Foto: Martin Janík
Článek

Díky získanému statutu nemocnice nově umožňuje lékařům z celé Evropy učit se zde provádět robotické operace na nejnovějším robotickém přístroji DaVinci Xi.

Školitelem lékařů je primář chirurgického oddělení novojičínské nemocnice a oborný garant pro obor chirurgie AGEL a.s. MUDr. Matej Škrovina, Ph.D., FEARCS, který na základě dlouhodobé praxe, výsledků i odborné přípravy získal statut proktora. Všichni evropští proktoři jsou absolventy Evropské akademie robotické kolorektální chirurgie (EARCS).

„Úlohou proktora je výpomoc při dalším vzdělávání již plně kvalifikovaných chirurgů. Konkrétně v našem případě jde o vzdělávání odborníků na kolorektální chirurgii, kteří například mají již letité zkušenosti s klasickými i laparoskopickými operacemi střeva a konečníku, a nyní si chtějí rozšiřovat své portfolio i o robotické kolorektální operace. Pro tyto účely nestačí standardní chirurgická erudice. Robotická chirurgie má svá specifika, robota je potřeba umět správně ovládat a naučit se i některé triky,“ informoval MUDr. Matej Škrovina s tím, že školení v rámci novojičínského pracoviště probíhají na robotickém přístroji DaVinci Xi, který je aktuální špičkou mezi robotickými přístroji a slouží nejen lékařům chirurgům, ale také urologům či onkogynekologům.

Možnost specializačních edukačních pobytů v novojičínské nemocnici se nyní díky nově získaného statutu Case observation center otevřelo všem zájemcům z celé Evropy, kteří si chtějí osvojit dovednosti robotických operatérů.

„V rámci edukačních pobytů tady v nemocnici nabízíme lékařům trénink na konzoli se simulátorem bez přítomnosti živého pacienta, ale i možnost sledování reálných zákroků. Kromě teoretických informací a především cílených praktických rad dle potřeb daného lékaře tak mohou všichni zájemci získat i praxi v ovládání přístroje, jejíž úroveň navíc simulátorová konzole sama procentuálně vyhodnocuje,“ dodal MUDr. Škrovina. Konkrétní délka jednotlivých edukačních pobytů i jejich přesný obsah přitom závisí vždy na dohodě obou stran.

„Nově získaný statut Case observation center je pro celé oddělení významným oceněním i důkazem kvality nabízené péče. Osobně se těším na spolupráci se všemi novými kolegy, které tímto na naše pracoviště a na specializační edukační pobyt zaměřený na robotickou kolorektální chirurgii srdečně zvu,“ uzavírá MUDr. Škrovina, který na robotické chirurgii vyzdvihuje především možnost práce na menším prostoru, šetrnost, lepší vizuální kontrolu, vyšší preciznost a samozřejmě i lepší výsledky, které jsou viditelné nejen v rámci rekonvalescence pacienta, ale i v rámci získané kvality života po operaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám