Hlavní obsah

Nemocnice Nový Jičín bezplatně vyšetří zájemcům mateřská znaménka

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dveře dokořán otevře veřejnosti Nemocnice Nový Jičín. Tradiční den otevřených dveří zaměřený na prevenci rakoviny kůže se uskuteční ve středu 18. září od 15.30 do 19.00 hodin. Lidé tak budou mít jedinečnou možnost nechat si po létě zdarma a bez nutnosti objednání zkontrolovat svá mateřská znaménka.

Foto: Hana Szotkowská

Všichni zájemci budou mít možnost si nechat po létě zkontrolovat mateřská znaménka

Článek

Kromě bezplatné kontroly mateřských znamének nabídne nemocnice zdarma také měření krevního tlaku a orientační vyšetření krve, které může odhalit některá onemocnění.

Melanom je zhoubný kožní nádor s nejrychlejším vzrůstem incidence na světě. Odborníci uvádějí, že každých deset let se zdvojnásobí počet nemocných. Šanci na vyléčení zvyšuje pouze včasné odhalení lékařem. Nádory kůže totiž patří mezi nejagresivnější.

„Melanom se může vyvíjet kdekoliv na kůži, včetně oblasti dlaní a plosek či nehtů Důležitá je správná ochrana před slunečním zářením a předcházení spálení kůže. A to již od narození, neboť účinky UV záření se v těle kumulují a mohou se projevit až po mnoha letech,“ upozornila docentka a vedoucí novojičínského komplexního onkologického centra Renata Soumarová s tím, že každý, kdo má na těle pigmentový névus, by měl být dermatologem v určitých intervalech prohlédnut. Pravidelné kontroly odborníci doporučují nejméně jednou ročně.

Součástí programu dne otevřených dveří bude rovněž měření krevního tlaku a vyšetření krve. Zájemcům lékaři zjistí z krve hladinu cholesterolu, provedou jaterní testy, ale i vyšetření urea a kreatininu, které mohou odhalit případné onemocnění ledvin. V případě naměření abnormálních hodnot se pak lidé budou moci poradit ohledně svého zdravotního stavu na místě přímo s odborníky.

„Smyslem všech bezplatných vyšetření je přispět k prevenci a včasnému záchytu závažných onemocnění. Lidé bohužel stále řadu příznaků závažných onemocnění ignorují. Při klinických projevech nemoci už může být pozdě, pouze včasná diagnostika a léčba může výrazně přispět k vyléčení řady chorob,“ zdůraznila Renata Soumarová.

Reklama

Výběr článků

Načítám