Hlavní obsah

Nemocnice Mělník nabízí bezplatné vyšetření plic při Světovém dni spirometrie

Novinky, Lucie Zikmundová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezplatné spirometrické vyšetření, které umí odhalit chronickou obstrukční plicní nemoc nebo astma, nabízí všem zájemcům Nemocnice Mělník při nadcházejícím Světovém dni spirometrie. Ten připadá na 27. června, kdy mohou pacienti do mělnické nemocnice zavítat.

Foto: Lucie Zikmundová

Spirometrické vyšetření, které umí odhalit obstrukční plicní nemoc nebo astma, nabízí Nemocnice Mělník při Světovém dni spirometrie 27. června.

Článek

Nechat si zdarma vyšetřit plicní funkce bude možné ve středu 27. června od 9 do 17 hodin v ambulanci na oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí. Lidé ji najdou v pavilonu E vedle budovy chirurgie.

Spirometrie je základní funkční vyšetření, které slouží k základním postupům v určování onemocnění plic a průdušek.

Vyšetření, při kterém jsou při dechových manévrech měřeny základní plicní objemy a kapacity, je neinvazivní a nebolí. „Mohou jej podstoupit lidé trpící kašlem, dušností, bolestmi na hrudi nebo nedostatkem dechu při zátěži,“ uvedl MUDr. Jaromír Musil.

Bezplatné vyšetření na moderním spirometrickém přístroji může podstoupit každý pacient nad 18 let. Spirometrie umí odhalit zúžení dýchacích cest, které může být způsobeno průduškovým astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí.

První příznaky chronické obstrukční plicní nemoci, jako kašel s vykašláváním hlenů a dušnost, se objevují po 40. roce věku. Pacienti je mnohdy mylně přičítají přibývajícím letům a lékaře nevyhledají. Obstrukční plicní nemoc postihuje pět až deset procent populace, více kuřáky. Úmrtnost na CHOPN dlouhodobě stoupá. V Česku se od roku 1996 do roku 2009 zvýšila více než dvojnásobně, před čtyřmi roky jí podlehlo 2290 lidí.

V Česku trpí astmatem 800 000 lidí, z nich 350 000 nebylo kvůli tomu u lékaře. Astma je nejčastější chronickou nemocí v dětském věku a jednou z nejčastějších u dospělých. V lehčích případech se astma projeví ztíženým dýcháním, někdy výraznou dušností, jindy jen suchým kašlem. Při astmatickém záchvatu se průdušky stáhnou, nemocný nemůže popadnout dech. Potíže jsou horší v noci a brzy ráno. Kašel a dechové potíže se objevují i po malé námaze. Při dýchání bývají pískoty a vrzoty, ale ani zcela čisté dýchání astma nevylučuje.

Světový den spirometrie vyhlásila Evropská plicní nadace při Evropské respirační společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám