Hlavní obsah

Nemocné s dětskou mozkovou obrnou čeká lázeňský pobyt ve Vráži u Písku

Novinky, Petr Novák

Občanské sdružení DMO POBYTY připravilo na termín 4. až 11. listopadu tohoto roku další ze svých pobytů. Uskuteční se v lázních ve Vráži u Písku a zúčastní se ho zhruba dvě desítky lidí s dětskou mozkovou obrnou se svými asistenty.

Foto: archiv DMO Pobyty o. s.

Lidi s dětskou mozkovou obrnou čeká lázeňský pobyt.

Článek

„Každému klientovi zde bude stanoven individuální léčebný plán, obsahující 2 až 4 procedury denně,“ informovala předsedkyně sdružení Katka Maxová o programu pobytu.

Dále klienty čeká každý den dvouhodinový volný vstup do bazénu, zdravotní procházky, filmový večer a další zajímavý program. „Rádi bychom všechny srdečně pozvali na návštěvu tohoto pobytu, abyste se mohli blíže seznámit s klienty, jejich dobrovolnými asistenty a s celkovou atmosférou, která na akcích panuje,“ říká Katka Maxová. Přijet můžete po předchozí telefonické domluvě na čísle 731 964 784 kdykoliv během uvedeného termínu.

Katka Maxová se narodila v roce 1974. Od narození trpí nemocí zvanou dětská mozková obrna. Nemoc se u ní projevuje špatnou chůzí, zhoršenou hybností rukou a především špatným mluvením. Právě kvůli těmto příznakům Katku lidé na první pohled považují za mentálně postiženou.

Ve skutečnosti ale dětská mozková obrna nemusí nutně mít s mentálním postižením nic společného. Katka je toho velkým důkazem. Je velmi inteligentní a má vynikající komunikační a organizační schopnosti. Výborně umí také pracovat s počítačem. Tyto schopnosti v sobě začala objevovat a rozvíjet už od dětství. Od svých 18 let jezdila na pobyty pro tělesně postižené, později se začala podílet i na jejich organizaci. Po mnoha letech vytrvalé práce a sbírání zkušeností se rozhodla osamostatnit a s pomocí své sestry, přátel a spolupracovníků založila občanské sdružení DMO POBYTY.

Sdružení sídlí v Mladé Boleslavi, kde Katka v současné době žije. Jeho působnost je však celorepubliková. Několikrát ročně pořádá na různých místech pobyty pro lidi s diagnózou dětské mozkové obrny, kteří přijíždějí ze všech koutů ČR. Pobyty mají vždy pečlivě sestavený program obsahující rehabilitaci i volnočasové aktivity. Každý klient má k dispozici svého asistenta, který se 24 hodin denně stará o jeho potřeby. Asistenti jsou vybíráni a proškolováni z řad dobrovolníků.

Občanské sdružení DMO POBYTY se také pravidelně prezentuje na výstavách, veletrzích a dalších akcích, tematicky zaměřených na zdravotnictví či sociální oblast.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám