Hlavní obsah

Německých turistů na Slovensku ubylo

Novinky, Miroslav Vážny

Před dvaceti lety zanikla bývalá Německá demokratická republika a začlenila se do Spolkové republiky Německo. Změny v souvislosti s tímto krokem jsou patrné i jinde. Například na Slovensku. Němečtí turisté, kdysi na prvních příčkách v návštěvnosti, se odtud takřka vytratili.

Foto: Miroslav Vážny

Mince NDR a ČSSR. 1 marka byla 1 koruna

Článek

Malý průzkum v ubytovacích zařízeních cestovního ruchu ukázal, že turisté z Německa jsou mezi cizinci ve zjevné menšině. Oficialní regionální statistika za rok 2009 uvádí 1,9 % německých turistů z celkoveho podílu návštěvníků). Němce vystřídali hosté z České republiky a po nich turisté z Polska. Obdobná situace je vlastní i letošnímu roku, oficiální čísla zatím ale ještě nejsou k dispozici.

Obyvatelé NDR mívali malý výběr, kam do zahraničí - v podstatě jezdili jen do bývalé ČSSR nebo do Maďarska. Ti, co jsou návštěvníky dodnes, mohou spadat do kategorie "ostalgie" (ze slov nostalgie a Ost neboli východ).

Němci rádi vyhledávali kempinky, trabantů se v létě sjelo na tisíce. Potkat německé turisty v horách byl někdy problém, měli málo zkušeností. Hory tak zůstávaly doménou českých návštěvníků.

V této souvislosti se nabízejí otázky: Proč dnes jezdí Němců minimálně? Kde jsme udělali chybu?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám